29.11.2018. 8:25
0
Šepić: Čovićevo 'legitimno predstavljanje' opasno po sve narode u BiH
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je prilikom formiranja vlasti u BiH nakon izbora za njega poželjan partner svako onaj ko želi da doživi BiH kao zajednicu tri konstitutivna naroda i onih koji se ne izjašnjavaju tako.

„Sasvim je svejedno je li to jedan bošnjački blok, drugi ili treći. Bitno je da imamo legitimno predstavljanje i kapacitet da donosimo odluke. To su partneri, to nije koalicija“, rekao je Čović novinarima u Mostaru.

HDZ i SDA u Federaciji ne mogu napraviti vlast bez još jednog jakog partnera, no bilo koja od političkih partija iz stranaka lijeve i građanske orijentacije odbacuju da ih se etiketira kao stranke sa nacionalnim prefiksom, premda iz HDZ-a nastoje uvesti termin „bošnjačka ljevica“ ili bošnjačke građanske stranke.“

Senad Šepić, lider Nezavisnog bloka - iako najmlađa stranka u Bosni i Hercegovini već je na prvim izborima postala parlamentarna na svim nivoima vlasti, od kantona do Državnog parlamenta - kaže u razgovoru za Patriju da Dragan Čović želi pričom o ‘legitimnom predstavljanju naroda’ uvesti političke anahronizme i proglasit ih "europskim vrijednostima", ali da iz te partije neće pristati na takvu politku i da će se boriti za državu jednakih šansi za sve.

„Želimo istinsku zaštitu i jednakopravnost svih naroda i građana u BiH i da ono što Hrvat ima u Bugojnu takve mogućnosti mora imati i Bošnjak ili Srbin u Čapljini. To je Bosna i Hercegovina u koju vjerujemo, jedino kao takva ima europsku perspektivu i vjerujem da će takva i pobijediti“, kaže Šepić.

Predsjednik Nezavisnog bloka ističe da i ljudi u NB i on lično žele graditi državu jakih institucija. Prevaziđeni i nazadni etno-teritorijalni koncepti, smatra, odgovaraju samo Čoviću, Dodiku i Izetbegoviću.

„Mi upravo želimo promijeniti takav sistem jer od njega nemaju koristi narodi i građani, ni Hrvati, ni Srbi, niti Bošnjaci, nego samo stranačke vrhuške i njihovi poslušnici. U BiH imamo i previše instaliranih etničkih blokada u našem sistemu, a dodatno uspostavljanje blokada i u predstavničkim tijelima, bilo bi ravno političkom samoubistvu i to neće proći. Ne, mi na to nećemo pristati.“

„Samo rješenja koja su prihvatljiva u razvijenim demokratskim društvima su za nas prihvatljiva, a ne daljnje podjele i priča o ‘legitimnom predstavljanju naroda’ jer taj princip nije donio dobro nikome i potvrđuje manipulacije i dominacije jednih nad drugima, širom BiH“, zaključuje Senad Šepić.

 
(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.