30.11.2018. 18:15
1
Livno: Divljem konju odsječene zadnje noge, vjerovatno za kobasice
Prelijepa ergela livanjskih divljih konja ponovo je na meti „vukova u ljudskoj koži“, baš kao u posljednjim godinama rata i nekoliko godina nakon rata.

Ako je suditi po stravičnom snimku kojeg je čitalac lokalnog portala Livno online poslao redakciji, lov na divlje konje ponovo je u modi, i to na način da se životinja ubije i samo joj se odsijeku zadnje noge zbog mesa koje navodno poboljšava kvalitet kobasica, a ostatak životinje ostavi na mjestu pogubljenja. 

Livnjaci pamte vrijeme kad su i živim konjima bezobzirni pojedinci rezali zadnje butove i ostavljali ih u mukama da iskrvare, a kako bi se oni sladili kobasicama, ili prodali konjsko meso za bagatelu. 

Nekoliko ratnih i poslijeratnih godina bio je pravi masakr divljih konja kojih je s nekoliko stotina bio spao na osamdesetak, da bi vremenom, zahvaljujući ljubiteljima ovih životinja i boljoj pažnji sada ergela dosegla preko 600 grla, prenosi Avaz.ba.

Ali, na žalost, svako malo, po neko grlo je manje, jer stradaju u saobraćaju, ali ponovo i u vrijeme svinjokolja i pravljenja kobasica. 

Najmanje konja strada od životinja, jer se kada su u krdu ne boje ni medvjeda ni vukova, pazeći ipak posebno na ždrjebad. 




(Lejla Trle) 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.