5.12.2018. 18:19
7
Zastupnici SDA izglasali Dodikove delegate u Parlament BiH, iz SDP-a poručuju: Dodik sada ima potpunu kontrolu u Parlamentu BiH
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH je danas na sjednici dalo punu podršku kooridiniranom djelovanju Bosanskohercegovačkog bloka u vezi sa formiranjem vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Kako je navedeno u saopćenju te stranke odlučnost bloka po pitanju definiranja jasnih principa koji se tiču rješavanja konkretnih životnih pitanja građana kao uslova za pregovaranje o uspostavi vlasti je ocijenjena kao značajan iskorak na političkoj sceni, neovisno o tome hoće li Bh. blok učestvovati u vlasti.

Još jedanput je ponovoljen stav da odgovornost za formiranje vlasti leži na relativnim pobjednicima izbora.

Istovremeno, SDP, u okviru Bh. bloka, ostaje opredijeljen za dogovaranje o uspostavi vlasti u sredinama u kojima je to moguće bez nacionalnih stranaka.  

 Na sjednici je iskazano zadovoljstvo jedinstvom šireg bloka stranaka u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH prilikom izbora novog predsjedavajućeg tog doma. 

Na sjednici je pozdravljena i ocjena generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o potrebi aktivacije Akcijskog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u.

Predsjedništvo SDP BiH je konstatovalo još jedan "kapitulacijski odnos SDA, koja je svojim glasovima podržala izbor SNSD-ovog delegata u Dom naroda Bosne i Hercegovine".

- Tim činom je SDA odlučujuće utjecala da Milorad Dodik i SNSD ostvare potpunu kontrolu nad Parlamentom BiH. Podrškom SNSD-u i Miloradu Dodiku SDA je izgubila svako pravo da bilo koga poziva na patriotizam. Dajući SNSD-u u ruke alat kojim će pokušati blokirati put BiH u NATO, SDA se nažalost jasno svrstala i direktno opredijelila za jačanje političke pozicije Milorada Dodika i SNSD-a, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

SNSDSDASDP
7
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.