10.12.2018. 12:13
0
Mirza Teletović o izgradnji mini HE: Ne mogu živjeti s nepravdom da pored mene živi gladan komšija. Za godinu planiramo zaposliti 150 ljudi
Nikoga nismo ugrozili, potrošio sam više od milion KM da bi to bilo po svim standardima. I ja volim tu rijeku, ljubitelj sam prirode, idem u ribolov… Ne mogu, zato, prihvatiti optužbe da sam došao da to uništim

Mirza Teletović, jedan od najboljih košarkaša čije je ime upisano u povijest NBA lige, današnji predsjednik Košarkaškog saveza BiH, dao je intervju za Dnevni avaz u kojem se, između ostalog, osvrnuo na buru koja je nastala kada se saznalo da će graditi dvije mini hidroelektrane na rijeci Doljanki, piše “Avaz“.

Digli ste grad na noge, udruge za zaštitu okoline protestiraju, kažu, došli ste da im uništite i prirodu i grad.

Meni novac ne treba. Ali, ako neko može da sjedi u kući i gleda u komšiju prekoputa koji jedva plaća račune, hranu, onda mu svaka čast. Ja to ne mogu. Ja ne mogu smisliti da vozim skup auto, a moj komšija razmišlja hoće li imati šta da pojede. Ne volim nepravdu, a to je ogromna nepravda. Eto, ja sam uspio, ali sam želio vratiti se u Jablanicu da promijenim sliku. Ima mnogo nezaposlenih, zatvorene su kapitalne firme, sve je manje mladih ljudi. Razmišljao sam kako ja, koji dolazim iz košarke i ne volim nepravdu, mogu promijeniti situaciju. Kad ulažete svoj novac, mora biti proizvodnja. Da bismo mogli napraviti sto drugih projekata, moramo napraviti mini hidroelektranu.

Jedan veliki projekt već je gotov.

– Završen je predugovor s „Absolute Groupom“ mog prijatelja Nihada Selimovića. Otvorit ćemo fabriku sa 100 radnih mjesta. To je proizvodnja tekstila, sportske opreme, više od 90 posto ide vani. Direktno sam ciljao na ovu industriju jer većinom zapošljava žene. Tu će biti plaće od 880 KM početna, šefovima i do 1.400 KM. Planiramo otvaranje do polovine iduće godine. Do tada trebaju biti otvorene i dvije mini HE. Radim još poslovnu zgradu, još 30 radnih mjesta, pa na izlazu iz Jablanice, gdje će biti tehnički pregled, planiramo 10 radnih mjesta. Za godinu planiramo zaposliti 150 ljudi.

Je li Vas iznenadila ta reakcija javnosti kad ste počeli graditi?

– Nije! Dopuštam da svako ima različito mišljenje. Treba to razumjeti. Ljudi nisu prepoznali šta je to protočna mini hidroelektrana, šta je ekološki minimum, šta trebate napraviti da bi došlo do izgradnje. Ja sam to proučavao pet godina i stojim iza toga. Nikoga nismo ugrozili, potrošio sam više od milion KM da bi to bilo po svim standardima. I ja volim tu rijeku, ljubitelj sam prirode, idem u ribolov… Ne mogu, zato, prihvatiti optužbe da sam došao da to uništim. Prihvatam sumnje, jer je narod ovdje izvaran. Ali, ja imam iskrene namjere. Doveo sam ovdje svoju porodicu, nisam ostao negdje u svijetu jer znam da mogu promijeniti situaciju.

Jeste li bili razočarani kad je počela ta kampanja protiv gradnje?

– Ne, ja ne odustajem. Mogu vam nabrojati 15 kapitalnih investitora koji su htjeli pomoći, bili su ovdje, prevareni su i više se nikada neće vratiti. Ali, ja sam domaći, znam nas. Naš narod vjeruje kad nešto bude, kad vidi svojim očima. Siti su obećanja. Ja se ne bojim, učim, tražim rješenja.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.