11.12.2018. 17:04
1
Izjave direktora i odbornika u skupštini Banja Luke: Ginekolozi su užasni doktori, a trudnice čim prokrvare otvore bolovanje. Što bih ja finansirao natalitet, propade mi fabrika
Seksističke izjave Marinka Umičevića, tehničkog direktora Tvornice obuće “Bema,” koji je, gostujući u emisiji „Stav“ TV K3 iz Prnjavora, vrijeđao ginekologe i trudnice, izazvao je oštre reakcije građana na društvenim mrežama. Oni smatraju da bi zbog svega izrečenog trebalo da bude kažnjen!

Umičević, koji je ujedno i odbornik u Skupštini grada Banja Luke, te član glavnog odbora SNSD-a i senator RS, tokom gostovanja u emisiji “Stav” obrušio se na ginekologe nazivajući ih “najgorim doktorima”, jer po njegovom mišljenju trudnicama prije vremena otvaraju bolovanje, prenosi portal Crna hronika. 

On je, nedavno govoreći o padu nataliteta, kritikovao trudnice koje, kako tvrdi, čim zatrudne odmah drugi mjesec idu na bolovanje, “što ne doprinosi razvoju poslovnog ambijenta u RS”.

– To se kod Tite zvala trudnica, a sad ima neki čudni naziv, i ne znam kako se zove. I ona se tretira kao da je posjekla prst, kao da je boli grlo. Što bih ja finansirao natalitet –  kazao je Umičević.

On se požalio voditelju emisije da trudnice “čim prokrvare otvaraju bolovanje i ne rade po devet mjeseci”, a potom se porode i odmah ponovo zatrudne, te opet ne rade godinu dana. Naveo je i da razmišlja o tome da kupi ženama u preduzeću “Bema” antibebi pilule, jer će mu, u protivnom, “propasti fabrika”.

Sporne izjave počinju u videu na 9'25”.

Kako prenosi portal Crnahronika.ba Lana Jajčević, pravna savjetnica u Fondaciji “Udružene žene”, ističe da ovo nije prvi put da Umičević daje neprimjerene izjave, koje su vrlo ponižavajuće za žene.

Ona je pozvala Gender centar Vlade RS i Regulatornu agenciju za komunikacije BiH da osude njegov nepristojni govor prema ženama.

– Tačno je da poslodavci ne trebaju da snose neko breme porasta nataliteta, već to treba raditi država i treba mijenjati zakon, ali to nije razlog da Umičević govori takve neprimjerene izjave o ženama. On je poslodavac i odbornik, dakle neko ko obavlja javnu funkciju, i vrlo dobro zna gdje može mijenjati zakon. Dakle, tamo gdje sjedi i prima veliku platu treba mijenjati zakone ako mu se nešto ne sviđa, a ne da daje takve neprimjerene i skandalozne izjave – navodi Jajčevićeva.

Ona ističe da bi RAK trebao izreći kaznu Umičeviću, jer je u javnom prostoru davao seksističke i uvredljive izjave.
Slično mišljenje dijeli i Aleksandar Petković, odbornik u Skupštini grada Banja Luke, koji kaže da je u ovoj zemlji sve moguće i da svako može da priča šta god hoće, a da ne osjeti ikakve posljedice za javno izgovorene riječi.

Nešto oštrija bila je Nada Tešanović, predsjednica Aktiva žena SNSD i predsjedavajuća Vijeća naroda RS, koja je kazala da takve poruke uopšte nisu dobre, s obzirom na to kakav nam je natalitet i koliko nastojimo da povećamo broj djece u Srpskoj.

– Ograđujemo se od tih izjava jer znamo da nam je demografska politika jedno od najvažnijih pitanja za budućnost s obzirom na to da nam je natalitet svake godine sve manji i manji – ističe Tešanovićeva.

Ona dodaje da to što mnogo žena iz TO Bema ide na bolovanje jer su u drugom stanju nije problem već pozitivna vijest s obzirom na to da se rađaju djeca i samim tim povećava natalitet.

– Ne vjerujem da bi ginekolog napisao bolovanje a da za to nema razloga. Vjerujem da se Marinko malo preletio u svojoj izjavi i da nije tako mislio, kako je na kraju ispalo. U svakom slučaju, znamo da troškove porodiljskog ne snosi samo poslodavac, već i Vlada RS, odnosno budžet RS – zaključuje Tešanović.



(Lejla Trle) 

RS
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.