14.12.2018. 14:26
0
Bloomberg: BiH kao teren za nadmetanje Rusije i NATO-a
NATO savez je “potisnuo Rusiju” u borbi za utjecaj u evropskom “nekada komunističkom” istoku već jednom ove godine, a sada je “bacio oko” na BiH, navodi američka agencija Bloomberg.

Nakon što je prihvaćeno NATO članstvo za Crnu Goru, savez se okrenuo prema BiH, “zemlju u kojoj je inicirao svoju prvu vojnu operaciju 1995 godine,” navodi agencija, prenosi portal N1 televizije .

“Mada je NATO intervencija pomogla da se zaustavi borba između Muslimana, Srba i Hrvata - u kojoj je barem 100,000 ljudi poginulo krvavim raspadom Jugoslavije - tenzije među etničkim grupama su ostale sa rizikom da bi mogle prekipjeti.”

Agencija navodi da su te tenzije “još više porasle prošle sedmice,” kada su ministri vanjskih poslova NATO saveza obnovili program “koji je bio u zastoju već jedno desetljeće,” Akcioni plan za članstvo (MAP).

“Dok mnogi bosanski Muslimani i Hrvati žele jaču vezu sa NATO savezom, većina Srba, kao i njohov vođa, Milorad Dodik, to intenzivno odbijaju.”

Bloomberg je citirao Dodikovu nedavnu izjavu u kojoj je rekao da neće podržati nikakvo pristupanje BiH u bilo koji vojni savez, uključujući NATO.

Al Jazeera prenosi tekst agencije podsjećajući da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije ovog mjeseca optužio NATO i EU da "ubrzavaju napore kako bi nastavili da osvajaju region" i da daju zemljama "lažan izbor" da moraju da se pridruže ili Rusiji ili Zapadu, dok s druge strane generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da bi Alijansa voljela da vidi da BiH pristaje na dodatne mjere, koje su potrebne za eventualno članstvo.


(Patria/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.