14.12.2018. 15:18
2
Damir Nikšić o kadrovskim rješenjima za Vladu KS: SDP opet zas*o na poslu. Biografije pojedinih kandidata za ministarske pozicije su s jedne strane neslana šala
Zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić, nezadovoljan kadrovskim rješenjima za novi sastav Vlade Kantona Sarajevo oglasio se postom na svom Facebook profilu gdje je izni niz oštrih kritika na račun svoje stranke i ujedinjene ljevice.

Njegovo obreaćanje iz dva posta na profilu prenosimo u cjelosti


"Ja sam prvi ušao u koaliciju ujedinjene ljevice, ali postaviti nestručne ljude na ministarske pozicije me tjera iz te koalicije jer čine isto što i oni prije njih (s tim da su ministri od prije u međuvremenu postali stručni i iskusni). Na to nisam pristao. To nije reforma partije o kojoj smo govorili. Smatram da nisam sam tj. nisam jedini koji se osjeća prevarenim.

Smatram da moji birači i simpatizeri Progresivnog krila nismo donijeli samo jedno zastupničko mjesto već i jedan resor SDPu i smatrao sam da na osnovu toga mogu predložiti kandidata za ministra prostornog uređenja koji nije član SDPa, ali je zasigirno veći stručnjak za urbanizam od bilo kojeg pravnika iz travnika.

Dok sam bio u Berlinu partijski ljudi su postavili svoje ljude i to po raznim partijskim zaslugama. To možda ima smisla unutar partije, ali radi se o neoprostivoj uvredi mom krugu glasača. Radi se o izigranom povjerenju i jasnoj poruci da smo i dalje marginalizirani u ovom gradu. Da nemamo glas.

Govorili smo o reformi partije. Ova partija nije reformisana. Naučio sam da ne mogu računati na partiju, da neće slušati moje sugestije. 
Moram prihvatiti da sam posve sam u ovom i da retorika "timske igre" u SDP-u služi samo da se entuzijastima ljevičarske ideje i vrijednosti zamažu oči i birokratski isforsiraju karijere odabranih igrača unutar partije.
Ova ozbiljno birokratski unakažena partija može samo očekivati isti odnos mene i meni sličnih prema njima, a to je da ni oni više ne mogu računati na mene i da ih neću slušati, sve dok ne pokažu poštovanje koje budala kao što sam ja i meni slučni zaslužuju.

Podsjećam: ja sam kao nezavisni kandidat progresivnih građana prvi riskirao, odvažio se i ušao u koaliciju "ujedinjene ljevice" sa SDP-om, davno prije NS i DF koje sam pozivao na ujedinjenje, da služimo građanstvu, a ne sebi, jer među građanima ima sjajnih stručnjaka i entuzijasta kojima moramo dati priliku, postaviti na prave pozicije da zablistaju i preporode ovaj grad.

Prvog su me izignorisali i nasadili: mene, koncept, princip i građane koje predstavljam i prvi ću istupiti iz ove koalicije stranačkih oportunista ako ne shvate ozbiljno vrijednosti progresivne ljevice i ono što progresivni građani očekuju i zahtijevaju od njih.

Ne samo koalicija, nego ni partija neće preživjeti zloupotrebu povjerenja glasača za uhljebljivanje partijskih funkcionera u javnom sektoru.

Svaki put se povampire u blizini pozicija i zaborave na sve principe i obećanja koja su dali svojoj okolini i simpatizerima, poput liječenih narkomana i bivših robijaša u blizini teške droge.

Ako reforma partije ne može prekinuti ovaj začarani krug, zasigurno će birači. No narednog puta SDP-u će doslovno biti tapija (tj. ostati će im samo tapija - na prostore koje je naslijedila od SKJ.) Ne znam da li svjesno ili nesvjesno, ali znam da ovim i ovako samo nastavljaju Zlatkovu misiju uništenja socijaldemokratije u BiH.

Znam da je dupe zinulo, ali upravo tada je važno uključiti mozak i gledati naprijed. Bojim se da ćemo, u suprotnom, morati od SDP-a oteti taj raznim-drugim-vječnim-prioritetima skoro ugašeni plamen ljevice (da ne kažem "autorska prava"), zajedno sa prostorima, i proglasiti sebe istinskim nasljednicima revolucije", napisao je u prvom postu.


U drugom postu Nikšić dodaje:


"Biografije pojedinih kandidata za ministarske pozicije tzv. BH koalicije i SDPa u KS su s jedne strane neslana šala, a s druge strane gruba uvreda birača koji nisu članovi ovih partija, a koji su skoro dvotrećinskom većinom glasali za ove stranke.

Kome koalicija (a u njoj i SDP) u svojim principima i mjerama insistira na fer zapošljavanju i konkursima za stručne građane, ako pri izboru svojih ministara postavljaju kandidatkinje i kandidate bez odgovarajuće stručne spreme i iskustva?

Rukovodstvo partije koje nije u stanju ni ispuniti ni ispoštovati sopstvene principe i predizborna obećanja o ukidanju partijske berze rada je zapravo izborom pojedinih kadrova počinilo prevrat, izdaju i prevaru birača i simpatizera. Kandidati koji su prihvatili poziciju znajući da nisu stručni za nju su takođe sramota za partiju.

I rukovodstvo i takvi kadrovi su izdali partiju i doveli u pitanje njen opstanak na političkoj sceni i moja dužnost je osuditi politiku i odluke rukovodstva i birokratske većine takvog članstva, distancirati se od njih, povesti sopstveno slobodarsko progresivno krilo SDP-a u smjeru koji nije izdajnički prema progresivnim građanima i koji je suprotan oportunističkim ciljevima partijskog kadra.

Mi smatramo da partija postoji zbog građanstva, služi građanstvu i zapošljava građanstvo po zaslugama, uspjesima, i dostignućima u struci i nauci, bez obzira na njihovu pripadnost, uključujući i partijsku. Mi ne mislimo da partija služi sebi. To je suprotno našoj slobodarskoj etici građanske ljevice i partijskom moralu slobodarskog progresivnog krila.

Izdaju temeljnih principa i ideala nećemo tolerisati. Oni su važniji od formalne organizaciine strukture partije.

Radi toga smatram da je prijeko potrebno formiranje slobodarskog progresivnog krila SDPa kao korektiva diktature nekompetentne i oportunističke većine. Potrebno je organizovanje progresivne struje koja će pogurati i zaštititi slobodne, kreativne, revolucionarne i napredne ideje, snage i pojedince unutar partije i društva od retrogradne i toksične birokratije profesionalnih stranačkih uposlenika unutar stranačkih i državnih struktura.

Ovo nije rascjep unutar partije, niti je rascjep unutar koalicije. Do rascjepa neće doći ako rukovodstva dozvole da mi preuzmemo rukovođenje, a oni da slijede. Trenutno je situacija takva da oni rukovode, a mi ubrzavamo. Neka oni slobodno pilotiraju ako su i dok su u stanju da prate progres i ubrzanje koje mi zadajemo i zahtijevamo. Ako ne budu u stanju, očekujemo da napuste te pozicije, kako su uostalom i sami obećali.

Jedno je sigurno: mi nazad i na dno s njima ne idemo. Ako ćemo se raslojiti i rascijepiti - to će biti strato-separatistički zahvat: mi ćemo nastaviti naprijed i gore, a ko nije u stanju da uprati - neka otpadne. Mi ovog puta nećemo biti otpadnici.

Zato pozivam sve koji osjećaju ovaj trenutak da se do kongresa ove zabludjele partije okupimo u slobodarskom progresivnom krilu; pozivam sve da nam se pridruže i unutar stranke, a i izvan nje, da na kongresu formalno zakucamo svoj status, svoje krilo, svoju struju, ako treba i kroz promjenu statuta partije. A ako to ne bude moguće - postoje i drugi načini preuzimanja partije.

U međuvremenu se zbog neprihvatljive i nemoralne, izdajničke kadrovske politike SDPa počinjem u skupštini KS javno predstavljati i izjašnjavati kao poslanik slobodarskog progresivnog krila SDPa kako bih se distancirao od trulog oportunističkog tkiva ove političke organizacije.

Na njima je da odluče hoće li me zbog toga izbaciti iz SDPa, a na vama je da odlučite hoćete li zbog ovoga pristupiti i pomoći da izbacimo njih, kako sam i obećao već u par navrata".


(Lejla Trle) 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.