16.12.2018. 13:39
0
Nezakonit otkaz Baliću Općinu Hadžiće koštat će više od 100.000 KM
Sudski vještak Elmedin Manso 29. oktobra ove godine po odluci Općinskog suda u Sarajevu uradio je nalaz u kojem je ustvrdio da bi Općina Hadžići bivšem uposleniku Remziji Baliću zbog nezakonitog otkaza s posla, s doprinosima za PIO, zdravstveno i poreza na dohodak, trebala isplatiti 99.197,17 KM. Već danas ta cifra prelazi više od 100. 000 KM.

Odšteta koju Balić od Općine treba dobiti bez zateznih kamata dosegla je cifru od 57.007 KM, dok je sa zateznim kamatama taj iznos oko 70.000 maraka

Valja napomenuti i da je drugostepeni Kantonalni sud još 25. decembra prošle godine odbio žalbe Općine Hadžići i Odbora državne službe za žalbe, čime je presuda prije skoro godinu postala pravosnažna.

No, nakon presude Kantonalnog suda, Općinski sud bi u naredne dvije sedmice, do 21. decembra, trebao donijeti presudu o povratku Balića na posao, kao i punoj visini odštete. Odluku ovog suda Balić čeka više od godinu, piše Avaz.

Balić je protiv Općine Hadžići podnio šest tužbi i na Općinskom sudu presude su donesene 2016. godine.

Iz Kantonalnog suda u Sarajevu za „Avaz“ su kazali da predmete koje dobiju zbog velike opterećenosti rješavaju hronološkim redom, po starosti datuma prijema tužbe.
 
- Radimo prema Planu rješavanja predmeta, a koji se donosi na osnovu Uputstva za izradu plana rješavanja predmeta Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Osim Plana, u rad se uzimaju i predmeti stečaja, predmeti za koje je zakonom propisan hitan postupak, te predmeti kojima je iz opravdanih razloga odobrena urgencija za hitno postupanje - kazali su iz Kantonalnog suda u Sarajevu.

Balićev advokat je reagirao na odugovlačenje procesa.

- Po redovnoj proceduri sve presude trebale su biti donesene u ovoj godini, i to je samo izgovor zašto se još čeka na presude drugostepenog suda. Osim toga, po zakonu radni odnosi imaju prioritet pri rješavanju predmeta – kazao je jedan od Balićevih advokata.

Knjiga “Šest logora pakla”

Balić, o čemu je naš list već ranije pisao, smatra da je “meta za odstrel” postao onda kada je izdao knjigu “Šest logora pakla”, koja govori o zločinima nad civilima ove općine, piše Avaz.

 (Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.