16.12.2018. 19:43
1
Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo: Nećemo dozvoliti uništavanje Univerziteta
Kantonalna organizacija SDP-a BiH Sarajevo poziva rukovodstvo Univerziteta u Sarajevu i Medicinskog fakulteta da prestanu s međusobnim prepucavanjima koja predstavljaju sukob političkih klanova, saopćeno je iz SDP-a.

- Umjesto najavljenih odcjepljenja, čini se da je u Kantonu Sarajevo potrebno izvršiti cijepljenje kadrova koji su potpuno obuzeti ludilom preuzimanja i održanja moći u obrazovnim i zdravstvenim institucijama - istaknuto je u saopćenju.

Navode da kulminaciju krajnje apsurdnog sukoba, čija jedina stvarna žrtva na kraju mogu biti studenti i građani Kantona Sarajevo, predstavlja najava svojevrsnog ''odcjepljenja'' Medicinskog fakulteta od Univerziteta.

- Osim što je takva odluka nelegalna, s obzirom na to da o statusnim promjenama unutar Univerziteta odluku može donijeti jedino osnivač, odnosno Skupština KS, ona je i krajnji pokazatelj potpunog zanemarivanja javnih interesa od trenutno vladajućih struktura u Kantonu. Dok se na Univerzitetu i u sektoru zdravstva vode ratovi sujeta između upravnih kadrova koji zdravstvenu i obrazovnu politiku vode u potpuni sunovrat, niko ne postavlja pitanja o interesima građana, studenata i poboljšanju kvaliteta obrazovnih i zdravstvenih usluga - naglašeno je u saopćenju.

Napominju da je, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, Skupština Kantona Sarajevo donijela odluke kojima se utvrđuje potpuna integracija Univerziteta u Sarajevu. To podrazumijeva brisanje fakulteta iz registra pravnih lica te ovaj potez Medicinskog fakulteta, ističu, znači pokušaj razaranja Univerziteta u Sarajevu i koncepta integriranog univerziteta.

- Pokušaj ''otcjepljenja'' je zapravo samo pokušaj formaliziranja stvarnog autonomnog djelovanja centara moći u zdravstvenom sektoru, koji djeluju potpuno izvan sistema, uz zanemarivanje zakonskih propisa i procedura, o čemu svjedoče brojni nalazi nadležnih inspekcijskih i drugih organa. Ovakvo djelovanje je pokušaj urušavanja pravnog poretka koji nećemo mirno gledati i učinit ćemo sve da zaštitimo interese i prava građana - poručuju iz SDP-a.

(Amila Alijagić)

SDP
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.