18.12.2018. 12:15
0
CIK BiH omogućio nesmetan izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH
Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici usvojila je prijedlog da se prilikom popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristi popis iz 2013. godine i princip 1/1/1 koji podrazumijeva da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ako budu izabrani.

- Mi smo to uradili koristeći se svim načelima Ustava FBiH, Ustava BiH i Izbornog zakona BiH. Ova odluka stupit će na snagu dan nakon objave u Službenom glasniku što znači u narednih dan-dva  - rekao je novinarima nakon sjednice predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić.

Dodao je da se navedenom odlukom omogućen nesmetan izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

- Mi smo to uradili i pored toga što postoje sporenja treba li to raditi CIK ili zakonodavac. Također, nije nađeno rješenje da se uključe stanovnici Brčko Distrikta, pa to ostaje u zadaći ustavotvorcu i zakonodavcu - poručio je Petrić.




(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.