20.12.2018. 11:15
0
Zolj: Realizacija budžeta zahtijeva ozbiljan pristup
Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj smatra da su zastupnici i ministri SDA u Skupštini Kantona Sarajevo sinoć bili izloženi neosnovanim kritikama tokom razmatranja Nacrta budžeta KS za 2019. godinu, nakon čega je povučen sa dnevnog reda.

- Intencija je bila da se Nacrt budžeta usvoji i sve smo pripremili i pokušali obrazložiti kako smo došli do najvećeg budžeta u historiji Kantona Sarajevo, da je on realan i ostvariv. Međutim ono što sam ja mogao primijetiti realizacija budžeta zahtijeva ozbiljan pristup i toga su se možda neki prepali - izjavio je danas Zolj novinarima.

Premijer je također ukazao na važnost i vrijednost kapitalnih projekata, te da je ministar finansija KS Jasmin Halebić to dobro prezentirao, ali da opet neki zastupnici nisu razumjeli suštinu Nacrta budžeta, te da posebno nisu razumjeli prezentira grafikone.

Ali, premijer Zolj i ministar Halebić naglašavaju da život u Kantonu Sarajevo neće stati zbog toga što Nacrt budžeta nije usvojen.

- Pripremili smo odluku o privremenom finansiranju. Ona je upućena prema Skupštini i po našim informacijama bit će donesena na narednoj sjednici Skupštine - rekao je ministar Halebić.

Ta odluka, pojasnio je, omogućava nesmetano finansiranje svih procesa Kantona Sarajevo u mjeri u kojoj su oni finansirani u 2018. godini „a znamo da 2018. nije bila loša godina".

Naglasio je da je likvidnost postojala i da je jedina razlika u tome što se stvari koje su predviđene u Budžetu za 2019. godinu neće moći izvršavati dok se ne usvoji budžet, te da osnovna stabilnost u financijskom smislu postoji.

- Međutim, druga stvar je pristup koji je jučer iskazan prema Nacrtu budžeta koji je godišnji dokument - naveo je Halebić, te dodao da se neke pozicije u Nacrtu mogu mijenjati u toku godine.

Više je puta naglašavano, istakao je Halebić, da svi prijedlozi koji se eventualno pojave u javnoj raspravi mogu biti ugrađeni po zakonu i pravilima struke u prijedlog budžeta.

- Međutim, rasprava je otišla u krivom smjeru i epilog toga je poznat - naveo je.


(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.