20.12.2018. 12:49
0
Sarajevski doktori danas biraju novog predsjednika Komore: Bira se između Ismeta Gavrankapetanovića i Ksenije Miladinović
Predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo birat će se između profesora Ismeta Gavrankapetanovića iz Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i profesorice Ksenije Miladinović iz Kliničkog centra, na Skupštini Komore danas u 13 sati u amfiteatru KC.

Skupština Komore trebala je biti održana 26. novembra, kada su kandidati bili profesor Gavrankapetanović i dr. Zaim Jatić iz Domova zdravlja Kantona Sarajevo, ali je ta sjednica prekinuta. U međuvremenu, dr. Jatić je odustao od kandidature, a nova protukandidatkinja profesoru Gavrankapetanoviću je profesorica Miladinović.

Ljekarska komora je samostalno i neovisno strukovno udruženje doktora medicine, koja zastupa interese ljekarske profesije, ali i brine o pravilnom ponašanju i ugledu ljekara i ljekarske struke. Komora također dodjeljuje i licence za rad ljekara.

Ljekari upozoravaju da ako neka od političkih partija ovlada Ljekarskom komorom, uz pomoć licenci može utjecati i na sve kasnije odluke ljekara, što u pravilu znači poraz za ljekarsku profesiju ali i za pacijente.

Transparency International BiH nedavno je upozorio da postoji opasnost da će SDA preuzeti apsolutnu kontrolu nad zdravstvenim sistemom u Sarajevu, nakon što je dr. Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA Bakira Izetbegovića imenovana na čelo najveće zdravstvene ustanove u BiH.

Predsjednik Samostalnog nezavisnog sindikata doktora medicine i stomatologije KS prim. dr. Izet Hočko rekao je Patriji u utorak da je kandidatura dr. Miladinović za poziciju predsjednika Komore protuzakonita, te da bi odgovorni trebali biti kažnjeni.

„Ne možete izbornu Skupštinu Komore započeti sa jednim kandidatom, prekinuti tu skupštinu, a onda istu skupštinu nastaviti sa drugim kandidatom“, smatra dr. Hočko.

Bivši predsjednik Ljekarske komore KS prim. dr. Fahrudin Kulenović rekao je Patriji da je više od 50 godina u zdravstvu, ali da „ljekari u Sarajevu nikada nisu bili više poniženi“.

„Ljut sam na ljekare. I prije su se mijenjali sistemi i politike, ali se ljekari nikada nisu spuštali pod noge politike“, rekao je dr. Kulenović.

Na čelu Ljekarske komore KS trenutno se nalazi dr. Raho Spahović, specijalista pedijatrije sa Kliničkog centra. 

Dr. Kulenović upozorava da današnje glasanje mora biti tajno kako bi se izbjegao pritisak na delegate koji biraju novog predsjednika Komore.

Profesor Ismet Gavrankapetanović, kandidat za novog predsjednika Ljekarske komore u Sarajevu ugledni je sarajevski ortoped. Član je brojnih domaćih i međunarodnih ljekarskih asocijacija, među njima i Američke akademije ortopedskih hirurga, član je Kraljevskog koledža hirurga iz Londona, Britanske ortopedske asocijacije, Evropskog udruženja sportske traumatologije, član je i Britanskog udruženja hirurga lakta i ramena... Trenutno je zaposlen u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu.

Dr. Ksenija Miladinović specijalizirala je fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Predaje na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. 

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.