21.12.2018. 9:01
0
Opasnost za sve građane: Sarajevo najzagađeniji grad u BiH, slijede Zenica, Tuzla i Lukavac
Zagađenost vazduha u gradovima BiH jutros je povišena i predstavlja opasnost za sve građane, a ubjedljivo najzagađeniji je Sarajevo, gdje je izmjeren indeks kvaliteta vazduha 508, i Ilijaš 457, podaci su sa internet stranice "Zrak.ekoakcija".

Ukoliko indeks prelazi 300 smatra se opasnim i može izazvati ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo, pa je tokom boravka napolju potrebno izbjegavati bilo kakve napore.

"Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stara lica i djeca, lica s respiratornim i srčanim problemima, koje bi morale ostati u zatvorenom", nevedeno je na sajtu.

Opasan indeks kvaliteta vazduha, ali sa nešto nižim vrijednostima, jutros u 7.00 sati izmjeren je u Zenici 324, Kaknju 302, Lukavcu 301, što je okarakterisano kao veoma nezdrav i opasan vazduh za osjetljivije kategorije građana.  
Veoma nezdrav vazduh jutros je bio Tuzli sa indeksom kvaliteta vazduha 248 i Goraždu 152, dok je u Banovićima izmjereno 83.

Vrijednosti indeksa kvaliteta vazduha od 51 do 100 smatra se umjerenim, a vrijednost od 301 do 500 veoma opasnim po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj veb stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u Federacije BiH, rečeno je Srni u Udruženju "Eko-akcija" u Sarajevu.  


(Srna/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.