21.12.2018. 12:41
1
"Ne treba dozvoliti da se formira Dom naroda"
Vanjsko-politički analitičar Zlatko Hadžidedić smatra da apelacija Ustavnom sudu BiH na uputstvo Centralne izborne komisije o načinu popune Doma naroda u Federaciji BiH ne može biti rješenje za političku krizu u Bosni i Hercegovini.

Hadžidedić je u jutarnjem programu na N1 televiziji rekao da je problem sa apelacijama u tome da kada uložite apelaciju, onda se o njoj odlučuje „jednog dana“, a da će se do tada formirati Parlament po CIK-ovom modelu, na kojeg se kasnije neće moguće utjecati.

„Ne treba uopće dozvoliti da se formira Dom naroda", rekao je Hadžidedić.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine usvojila je odluku o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koji podrazumijeva da će dominantnu ulogu u tom domu naroda imati delegati koji dolaze iz skoro etnički čistih kantona.

Više političkih partija najavile su apelaciju Ustavnom sudu BiH. Iz SDP-a, DF-a, SDA, smatraju da takva odluka vodi u nove etničke podjele u zemlji, kao i to da korištenjem Popisa stanovništva iz 2013. godine prilikom popune Doma naroda, a ne onog iz 1991. godine, kako predviđa Ustav FBiH, predstavlja legalizacija etničkog čišćenja iz devedesetih.

"Ne možete vaditi dio Ustava ili dio Dejtonskog mirovnog sporazuma prema volji, i onda smatrati da je on i dalje na snazi. On važi u cjelini ili jednostavno ne važi uopće. Ukoliko izmijenite jedan njegov dio, vi ste izmijenili sve", kazao je Hadžidedić.


(Patria/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.