25.12.2018. 20:00
0
Građanski blok BPK: Opozicija iznosi niz neistina
Predstavnici stranaka okupljenih u Građanski blok u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde održali su danas pres-konferenciju na kojoj su demantovali navode s jučerašnje konferencije opozicionih stranaka - SDA, Liberalne stranke i Stranke za BiH.
U Građanskom bloku tvrde da su predstavnici opozicije iznijeli niz neistina.

- Opozicija tvrdi kako smo mi krivi što nema plata za uposlenike, da smo mi krivci za kolaps BPK, što nije tačno. Sada odlazeća garnitura vlasti ovim kantonom upravljala je četiri godine, trošili su sredstava kako su htjeli i na koga su željeli. Sada bi oni da mi zažmurimo i aminujemo sve njihove nezakonite radnje. To nećemo učiniti - kazala je poslanica Demokratske fronte (DF) Edita Velić.

Dodala je da je premijer Emir Oković s jučerašnje sjednice, kako tvrdi, suprotno Poslovniku, sa dnevnog reda povukao Odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2019. godine.

- To je uradio zato što je tražio da se prije toga raspravlja o prijedlogu rebalansa budžeta, da ga usvojimo i pored niza nezakonitih radnji i dubioze u budžetu od preko deset miliona maraka - kazala je Velić.

Poslanik SDP-a Emir Frašto istakao je da su poslanici Građanskog bloka tokom jučerašnje vanredne sjednice izražavali spremnost za razgovore i rasprave.

- Sada smo dovedeni u situaciju da se osjećamo kao krivci iako to nismo. Mi smo bili spremni da podržimo Odluku o privremenom finansiranju, inicirali smo i sazvali sjednicu Skupštine, ali su oni odlučili da je povuku sa dnevnog reda. Ne želimo da zatežemo odnose i stanje u kantonu, spremni smo za razgovore i toleranciju za dobrobit svih građana kantona, ali nećemo prihvatati ucjene, prijetnje i podvale - kazao je Frašto.

Na pres-konferenciji je istaknuto da skupštinska opozicija i Vlada BPK Goražde jučer nisu htjeli prihvatiti ni prijedloge zaključka kojim je Građanski blok, kako tvrdi, zbog dobrobiti građana i zaustavljanja daljenjeg ulaska u deficit namjeravao ograničiti Vladu da ne vrši nova upošljavanja, da ne raspisuje nove javne pozive, vrši nabavke i transakcije novca, smatrajući kako ograničenja postoje samo za termin tehničke vlade.

- Stoga smo prijedlog zaključka pretvorili u prijedlog Odluke o izglasavanju nepovjerenja Vladi, čime smo je zvanično stavili u tehnički mandat a to znači da smo je stavili u ograničenja - rekao je poslanik SBB-a Muradif Kanlić.

Predstavnici stranaka skupštinske većine okupljene u Građanski blok najavili su da će, kako građani i uposlenici ne bi ostali bez plaća, vrlo brzo poslati zahtjev za održavanje nove sjednice Skupštine BPK s ciljem usvajanja Odluke o privremenom finansiranju.

Opoziciji su poručili kako koalicija okupljena oko Građanskog bloka nije privremena već stabilna većina, koja će, kazali su, ubrzo uspostaviti novu vlast u BPK Goražde.

Građanski blok čine NBL, SDP, DF, Naša stranka, Nezavisni blok, Goraždanska priča i A-SDA.

(Fena/Alen Avdić)
GorazdeBPK
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.