27.12.2018. 18:00
0
Vršnjačko nasilje predstavlja sigurnosni izazov za cijelu zajednicu
U okviru realizacije projekta "Zaštita prava djece i vršnjačko nasilje" u Osnovnoj školi "Blagaj" u srijedu je održana radionica na kojoj su učenici, roditelji i nastavnici razgovarali o problemu vršnjačkog nasilja.

Radi se o projektu Udruženja za društveni razvoj i prevenciju kriminaliteta (ASDCP) iz Mostara, koji se provodi uz potporu Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, a sastavni je dio Programa prevencije nasilja u školama Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije.

Predstavljajući rezultate istraživanja o vršnjačkom nasilju koje je provedeno u osnovnim školama u Blagaju i Stocu, dr. sci. Maid Pajević kazao je kako je u našim školama prisutan širi spektar pojavnih oblika vršnjačkog nasilja što predstavlja sigurnosni izazov za cijelu zajednicu.

Po riječima dr. sci. Sandija Dizdarevića, nasilna djeca vrlo često su fizički jača od onih koje zlostavljaju, pa bi "vraćanje istom mjerom" samo izazvalo još veće nasilje nad žrtvom.

"Djecu trebamo učiti kako rješavati konflikte na miroljubiv način i kako potražiti pomoć odraslih kada im je ona potrebna", poručio je Dizdarević.

Dr. Armin Kržalić kazao je kako nije rješenje prepustiti djeci da sama rješavaju svoje probleme.

"Mnogi se roditelji ne žele miješati u sukobe djece jer smatraju da će djeca najbolje sama riješiti svoje svađe. Time se kod djece-žrtava stvara osjećaj neshvaćenosti i nezaštićenosti, a djeci-nasilnicima se daje poruka da je njihovo ponašanje prihvatljivo", upozorio je Kržalić, priopćeno je iz ASDCP-a.




(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.