7.1.2019. 11:30
0
Podignuta optužnica za poreznu utaju više od pola miliona maraka
Tužilaštvo BiH podignulo je optužnicu za poreznu utaju više od pola miliona maraka protiv fizičke i pravne osobe.

Smatra se da su od 2013. do 2016. godine počinjenjem krivičnih djela utajile PDV u iznosu od 554.373,76 maraka, saopćilo je Tužilaštvo.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Salmana Husejina Huse, rođenog 1977. godine u Sarajevu, i pravne osobe ''Opća Zadruga E – Ekonomija'', sa sjedištem u Kiseljaku.

Kako se navodi u saopćenju, optuženi se terete da su od 2013. do 2016. godine, prvooptuženi kao direktor i ovlaštena osoba u navedenom preduzeću, s ciljem izbjegavanja plaćanja PDV-a, a u namjeri da nezakonito ostvare pravo na odbitak ulaznog PDV-a, prema Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH podnosili fakture neistinitog sadržaja tako što su prikazivali fiktivne ulazne fakture te neutemeljeno iskazivali pravo na odbitak ulaznog PDV-a.
 
Na taj način optuženi su počinili poreznu utaju u iznosu od 554.373,76 KM te za navedeni iznos oštetili budžet i sve građane BiH, a za sebe ostvarili protuzakonitu imovinsku korist.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo porezna utaja ili prevare iz člana 210. KZBiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.



(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.