9.1.2019. 12:37
0
Željka Cvijanović posthumno odlikovala ratnog zločinca Slavka Lisicu
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas je posthumno odlikovala ratnog zločinca, generalmajora Slavka Lisicu ordenom Karađorđeve zvijezde RS. Lisica je nakon završetka rata ipak govorio o tome kako su Srbi izgubili rat te da pjevaju pjesme o junaštvima koja nisu realna i racionalna.

Ovaj osuđeni ratni zločinac tako je dobio jedno od najviših priznanja bh. entiteta RS, kako je navedeno, "za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju jedinicama vojske RS u oružanoj borbi s neprijateljem i oslobođenje RS".

Mi nismo dobili rat. Mi smo izgubili rat. Ja sam dobio svoje bitke, ali sam izgubio rat. Oni su došli 15 kilometara odavde i da su dobili signal da idu dalje, oni bi ušli u Banju Luku. Ja sam stanovao tu, cijela zgrada je bila na točkovima i gledala je kako da pobjegne. Narod nije bio spreman ni da se brani, a onda izađemo i počnemo da govorimo o svojim velikim junaštvima i pjevamo pjesme o sebi koje nisu realne i racionalne - iskreno je govorio nakon završetka ratnih sukoba Slavko Lisica. 

Slavko Lisica je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Šibenika 1991. godine. Preminuo je u Beogradu 2013. godine, a orden je u njegovo ime primio njegov sin.

Lisica je bio general Vojske RS, a prije toga pukovnik u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA), u tzv. Kninskom korpusu, kojim je zapovijedao Ratko Mladić. 

Županijski sud u Šibeniku Slavka Lisicu je 1998. proglasio krivim za ratne zločine i osudio na 15 godina zatvora jer je kao zapovjednik oklopnih i topničkih jedinica u sastavu Kninskog korpusa u septembru 1991. godine naredio napade na Šibenik, prenosi Jutarnji.hr.


(Admir Oručević)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.