14.1.2019. 13:31
0
Sporazuma o korištenju sistema radioveze MUP RS-a i kantoni s hrvatskom većinom još nisu potpisali
MUP RS-a, Policija Distrikt Brčko te ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona još uvijek nisu potpisali potpisali sporazum o korištenju sistema radioveze između policijskih agencija u BiH, potvrđeno je Patriji iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Primjena ovog sporazuma počinje od 1. februara 2019. godine.

U Direkciji za kooordinaciju policijskih tijela BiH ovaj sporazum je potpisalo deset policijskih agencija, među kojima su Državna agencija za istrage i zaštitu, Granična policija, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela te policije šest kantona iz FBiH.

Iz MUP-a RS su kazali da Sporazum ne žele prihvatiti jer smatraju da se time nadležnost entiteta prenosi na državu Bosnu i Hercegovinu.

Dragan Mitrović, Šef odsjeka za standardizaciju policije u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH ranije je pojasnio da ovaj sistem uvažava nadležnost policijskih agencija i prati se model ustavnih nadležnosti i tu nema nikakvih nedorečenosti.

Direkcija je s onim agencijama koje ovaj sporazum nisu potpisale obavila dodatne razgovore radi pojašnjenja ovog procesa, ali je poptis opet izostao.

- Saradnja mora da postoji i moramo uvažavati postojeće nadležnosti. Ovaj zakon uređuje samo tehničke aspekte kada je riječ o sistemu radioveze. Ovdje se radi o uvezivanju operativnih centara unutar 16 policijskih agencija - kazao je Mitrović.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.