17.1.2019. 10:02
2
"Čović podršku SAD-a izgubio prije 10 godina, Diana Zelenika ima sve veće simpatije zapada"
Sve što je vezano za Dragana Čovića nema nimalo simpatije sa strane zapada“, kaže za Patriju hrvatski politolog i politički konsultant Davor Gjenero, objašnjavajući da su “Amerikanci još prije deset godina očitali ruski background u poziciji predsjednika HDZ-a BiH.“

„Drugi ljudi među Hrvatima u BiH su uvijek bili ti koji su imali nekakvu simpatiju zapada. Čini mi se da to sada polako postaje Diana Zelenika, koja zastupa jednu tvrdu poziciju, međutim poziciju koja je u okviru dejtonskog poretka i u okviru koji kaže da treba najprije urediti odnose između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji a nakon toga konsolidirati cijelu državu Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Gjenero. On je istakao da politička opcija okupljena oko Zelenike sigurno ne traži savezništvo niti u Beogradu niti u Moskvi.

Predsjednik HDZ-a BiH našao se na udaru javnosti i među Hrvatima u BiH i u Hrvatskoj, nakon što je bio gost Milorada Dodika na proslavi 9. januara u Banja Luci, iako je na istoj ceremoniji odlikovan i general Slavko Lisica, osuđen za ratne zločine u Hrvatskoj.

Prethodno, 2015. godine, Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim obilježavanje 9. janaura kao dana tog entieta u BiH.

Sljedeći dan Čović je otputovao u službenu posjetu Beogradu, da bi Vučić nakon toga izjavio da su „Hrvati u BiH napravili grešku misleći da im ne treba entitet“, što je ocijeneno kao poticanje na nove etničke podjele u Bosni i Hercegovini.

(Patria / Haris Ahbabović)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.