20.1.2019. 13:40
4
Uvrede na vjerskoj osnovi od strane Merima Serdarevića: Studentici Adli Mulić rekao da se treba stiditi marame i da ga je zbog nje stid što je musliman
Trinaest studentskih organizacija uputili su saopćenje za javnost povodom dešavanja na redovnoj Skupštini Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, održanoj 18.1.2019. godine u 18 sati, u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

Također, prekršene su i stavke Statuta Udruženja „Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu“ (broj: 02/04/17 u Sarajevu 26.04.2017.god.), nezastupanje interesa svih studenata Univerziteta u Sarajevu (Član 1, stav 1), kršenje odredbi Zakona o studentskom organizovanju na području Kantona Sarajevo (Član 1, stavovi 2 i 3), kršenje načela jednakosti javnim iznošenjem uvreda na osnovu vjerskih obilježja (Član 1, stav 4), izostanak dokumentacije nužne za razmatranje pojedinih pitanja po tačkama predloženog dnevnog reda (Član 13, stav 1), zloupotreba položaja i ovlasti Predsjednika, nedostavljanje izvještaja o radu rokom propisanim Statutom (Član 20, stav 5), izostanak Poslovnika o radu Skupštine i odluke predsjednika Skupštine o izbornoj proceduri (Član 42), nedostatak odluka o autotentičnom tumačenju Statuta i svih odluka Studentskog parlamenta (Član 51, stav 3).

Zbog gore navedenih objektivnih razloga, trinaest matičnih Vijeća studenata fakulteta Univerziteta u Sarajevu bilo je primorano napustiti sjednicu Skupštine nakon iznošenja svih nepravilnosti i traženja očitovanja o istim.

Ovim putem, trinaest Vijeća se ograđuje od odluka donesenih na pomenutoj Skupštini i obavještava javnost da SPUS ne smatra krovnom organizacijom svih studenata Univerziteta u Sarajevu, sve dok svoj rad ne uskladi sa Zakonom o studentskom organizovanju, te poništi odluke donesene na nelegalnoj Skupštini.

Saopćenje za javnost uputili su: Asocijacija studenata Akademije likovnih umjetnosti, Asocijacija studenata Akademije scenskih umjetnosti, Asocijacija studenata arhitekture, Asocijacija studenata Fakulteta političkih nauka SPONA, Asocijacija studenata Građevinskog fakulteta u Sarajevu, Asocijacija studenata Muzičke akademije, Asocijacija studenata Prirodno-matematičkog fakulteta, Udruga studentski zbor KBF Sarajevo, Udruženje studenata Elektrotehničkog fakulteta "Steleks" Sarajevo, Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta, Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka, Vijeće studenata Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Vijeće studenata Mašinskog fakulteta „Mašinac“.

Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu se oglasilo po ovom pitanju, pa su u saopćenju napisali:

"Mi nismo mogli prisustvovati nelegalnoj Skupštini, Skupštini kojoj prisustvuju fiktivna udruženja, Skupštini kojoj prisutvuju delegati izabrani samovoljom pojedinih predsjednika studentskih udruženja, te smo shodno time napustili Skupštinu. Novo rukovodstvo je izabrano nelegalnom većinom, definisano kvotama protivno Zakonu o studentskom organizovanju na osnovu nama nepoznatih kriterija, te samim tim oni nisu ni legitimni ni legalni predstavnici studenata Univerziteta u Sarajevu.

Obećavamo vam da ćemo se za naše predstavnike na Univerzitetu boriti do kraja, i da nećemo dozvoliti da nam pojedinci uzurpiraju krovnu organizaciju kao prethodnih godina. Ovo nisu naši predstavnici, i SPUS nije predstavničko tijelo studenata Univerziteta u Sarajevu.

Također, ispred Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu najoštrije osuđujemo verbalni napad bivšeg predsjednika Merima Serdarevića na našu uvaženu kolegicu Adlu Mulić, kojoj je kazao da treba da se stidi mahrame koju nosi na glavi i da ga je zbog takvih stid što je musliman. Ovim putem upućujemo punu podršku našoj kolegici Adli Mulić i pozivamo sve vas da ovaj post podijelite kako bi prije svega studenti, a i cjelokupna javnost bili upoznati sa stvarima koje se dešavaju u SPUS-u. Dignimo glas protiv nepravde", stoji u saopćenju Udruženja studenata FIN-a.

(Patria / Haris Ahbabović)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.