31.1.2019. 20:16
0
Dodik u Beogradu informirao Vučića o razgovorima Predsjedništva BiH u Bruxellesu
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u Beogradu informirao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o razvoju situacije u BiH i zajedničkom posjetu članova Predsjedništva BiH Bruxellesu. Također, upoznao je predsjednika Srbije da je glavna tema razgovora u Bruxellesu bila izrada Upitnika koji u BiH kasni više od godinu dana, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 „Potrebno je da ide na sve razine odlučivanja, ali pokušat ćemo da uradimo sve brzo jer oko toga postoji koncenzus u povodu pristupanja EU“, rekao je predsjedatelj  Dodik. On je dodao da u Republici Srpskoj ne postoje spremnost i potpora da se ide putem NATO-a, te podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

Na pitanje da li će Republika Srpska odoljeti pritiscima da BiH postane članicom NATO-a, Dodik je na zajedničkoj konferenciji s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao: „Zašto nije dobro da se krećemo putem NATO-a? To je zato što je NATO, između ostalog, kao i politička organizacija, razgradio dodatno Republiku Srpsku. NATO je sve ove godine uporno radio na tome da ojača funkciju visokog predstavnika u BiH, koji je razgrađivao dejtonsku snagu u Republici Srpskoj. Mi nemamo povjerenja“, rekao je Dodik.

Komentirajući inicijativu za promjenom imena Republike Srpske, Dodik je rekao da ona nije sukladna Ustavu, te primijetio „da je Republika Srpska tražila nešto slično, održavale bi se serije sastanaka da se osudi Dodik".

To je, prema njegovim riječima, rušenje ustavnog poretka, jer u Ustavu piše da je BiH sastavljena od Federacije BiH i Republike Srpske. On je dodao da se ne smije prihvatiti ni rasprava o tome, jer ne postoji povjerenje u Ustavni sud BiH, navodi se u saopćenju.

Dodik je ovom prigodom istaknuo i da Republika Srbija ima dobre namjere prema BiH, te da je sve one projekte koji se ponude iz FBiH Republika Srbija spremna podržati i na tom prostoru.

„Pozvao sam u ime Predsjedništva BiH gospodina Vučića da, u terminu u kojem se dogovorimo, posjeti BiH i da nastavimo razgovore o mogućim projektima", naglasio je Dodik, navodi se u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

 (FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.