2.2.2019. 17:03
0
SNSD pozvao stranke iz RS da u Parlamentu BiH formiraju čvrstu koaliciju
Izvršni komitet Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sinoć je održao sjednicu na kojoj je usvojio niz zaključaka koji se odnose na politički život u BiH. Između ostalog, Izvršni komitet potvrdio je svoje opredjeljenje za evropske integracije i dobijanje kandidatskog statusa BiH.

- Očekujemo da u skladu sa mehanizmom koordinacije nadležne institucije provedu neophodne procedure i u što kraćem roku dostave odgovore na Upitnik Evropske komisije.

SNSD dalje smatra da neodgovorne politike udaljavaju BiH od evropskog puta i sveukupnog napretka. Za SNSD i dalje ostaje neprihvatljivo pitanje u vezi ulaska BiH u NATO te ostaju pri zaštiti "vojne neutralnsoti" što je usvojila NS RS. 

- Izvršni komitet SNSD-a neće podržati bili kakvu političku ili teritorijalnu reorganizaciju BiH koja bi zadirala u postojeći ustavni satus Republike Srpske. 

Izvršni komitet SNSD-a također je predložio strankama iz Republike Srpske u Parlamentu BiH da formiraju čvrstu koaliciju za Republiku Srpsku i zajedničko učešće u organima vlasti na nivou BiH.

Izvršni komitet SNSD-a usvojio je zaključak kojim se predlaže Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srpske da, kao potpisnici Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, podnesu inicijativu za ukidanje ovog aneksa i kod ostalih potpisnica sporazuma kako bi tim načinom prestala sa radom institucija visokog predstavnika.


(NAP/Amila Alijagić)

SNSD
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.