5.2.2019. 17:41
5
Mi je plaćamo iz svojih džepova, da bi potom iskrivljivala historiju: Dušanka Majkić kaže da VRS nije odgovoran za masakr na Markalama
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je danas da događaj na sarajevskoj pijaci Markale još nije sasvim rasvijetljen, naročito ne istinom koja bi objasnila ko je odgovoran za taj masakr.

Podsjećanja radi, danas se obilježava godišnjica napada na Markale kada je granata ispaljena sa četničkih položaja ubila 68 Sarajlija, a ranila 144 osoba.

"Ni 25 godina nakon granatiranja sarajevske pijace Markale, događaj od 5. februara 1994. godine kada je ubijeno 68, a ranjeno 144 ljudi, koji predstavlja stravičnu sliku ratnih zbivanja 90-tih godina u BiH, još nije stavljena tačka. Kako vrijeme prolazi, sve više je razloga da Srbi u dosadašnje nalaze i presude sumnjaju", rekla je Majkićeva Srni. 

Ona je podsjetila da je Haški tribunal za masakre na pijaci Markale, jedan na današnji dan 1994. godine, a drugi 28. augusta 1995. godine, označio Vojsku Republike Srpske /VRS/. 

Majkićeva napominje da je Haški tribunal osudio generala Ratka Mladića, iako nema dokaza da je Vojska Srpske ispalila granate koji su pogodili Markale. 

"U prilog tome govori izjava izaslanika generalnog sekretara UN za Balkan, Jasušija Akašija, koji je potvrdio da nema dokaza da je granata koja je pogodila pijacu Markale došla sa položaja Vojske Republike Srpske. Istu tvrdnju izrekao je i tadašnji komandant Unprofora Mike Rose", istakla je ona. 

Majkićeva je napomenula da u borbi za istinu i pravdu o ratu na prostorima bivše Jugoslavije, Srbi imaju odgovornost i obavezu da istraju na dokazivanju pune istine o proteklim događajima, naročito nakon nekih svjedočenja koja su potvrdila da su napadi na pijacu Markale planski izvedeni od Armije BiH, po naređenju Alije Izetbegovića, kako bi izazvale NATO bombardovanje Republike Srpske. 

"O tome postoji više svjedoka. Zaštićeni svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću rekao je da je čuo kako je Alija Izetbegović, sa najbližim saradnicima, isplanirao masakr na Markalama. Bio je to treći svjedok na tom suđenju, koji je izjavio da su ovaj gnusni zločin organizovale muslimanske snage da bi dobile pomoć NATO-a", podsjetila je ona. 

"Svijet je osudio Srbe bez dokaza, iako su mnogi tvrdili da je masakr namješten. Dodatnu sumnju u ovaj događaj izazvale su i neke TV ekipe koje su bile prisutne na pijaci i koje su započele snimanje nakon nekoliko sekundi od eksplozije granate", istakla je Majkićeva. 

"Kažu da je vrijeme najbolji svjedok, ali ono ne može presuditi ako se uništavaju materijalni dokazi tamo gdje bi trebali da se čuvaju, u Sekretarijatu Tribunala", istakla je ona. 

"Ma koliko je ponekad put do pravde težak i mukotrpan, Srbi nikada ne smiju odustati od toga da do pune istine o događajima na pijaci Markale ne dođu. Čini se da nam ovog puta vrijeme i ljudi koji više ne mogu ćutati, idu u prilog", zaključila je Majkićeva. 

(Srna / Haris Ahbabović)

5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.