6.2.2019. 13:40
0
Zakon o komunalnim taksama u KS usvojen bez poštivanja procedura
Zahtjev Saveza općina i gradova Federacije BiH da se obustavi primjena Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o komunalnim taksama u Kantonu Sarajevo bio je povod sastanka na kojem je danas predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković istakao da je Zakon donesen bez poštivanja adekvatnih procedura, te je pozvao da se podnese zahtjev da se uvrsti novi Nacrt zakona o komunalnim taksama u KS u program rada Skupštine za 2019. godinu.

Konstatovano je da je u prethodnom sazivu Skupština Kantona Sarajevo bez konsultacije sa Savezom i općinama smanjila visine tarifa općinskih komunalnih taksi na pojedine djelatnosti, što je prouzrokovalo negativne finansijske efekte na budžete općina.

Indikativno su, kako je rečeno, smanjene visine tarifa komunalnih taksi za djelatnosti koje izazivaju društveno negativne efekte, a te takse nisu parafiskalni namet.

Također, Konaković je izrazio spremnost na saradnju sa Savezom općina i gradova FBiH u donošenju zakona o lokalnoj samoupravi, kao i drugim relevantnim propisima, koji su od značaja za jedinice lokalne samouprave.

Sastanku su prisustvovali i direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin i ministar finansija KS Amel Kovačević, saopćeno je iz Saveza općina i gradova FBiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.