9.2.2019. 15:30
0
Veterinarski fakultet ove godine obilježava 70 godina
Na Veterinarskom fakultetu Sarajevo su uvjereni i čvrsti u opredjeljenju da nastavni proces mora biti zasnovan na nauci, praksi, modernim laboratorijama i savremenim klinikama – kaže dekan tog fakulteta Nihad Fejzić u razgovoru za Fenu.

Fejzić ističe da su se standardi kvaliteta edukacije na tom fakultetu pomjerali kontinuirano iz godine u godinu, a sada već iz mjeseca u mjesec. 

- U 2018. godini smo otvorili Istraživački institut veterinarskog fakulteta, koji će generirati činjenice, znanja i preporuke koje će biti osnova svima koji donose važne odluke iz ove oblasti za naše društvo. Institut će se baviti sa nekoliko važnih oblasti: infektivne bolesti životinja, zoonotske bolesti koje su zajedničke ljudima i životinjama, implementacija koncepcije jedinstvenog zdravlja, pratiti i istraživati antimikrobnu rezistenciju, davati preporuke za dobrobit životinja i kontrolu i prevenciju bolesti koje se prenose hranom. U tom smislu, pored edukacije,  doprinosit će ekonomiji BiH i našim proizvođačima i prevenirati oboljenja kod ljudi - kaže Fejzić.

Kad je riječ o međunarodnoj saradnji on naglašava da se svakodnevno stvaraju mogućnosti za partnerstva u velikim istraživačkim i stručnim projektima te da se konkuriše na projektne fondove. Tako je potpisan ugovor o saradnji sa najvećim kineskim istraživačkim institutom za infektivne bolesti životinja.

- Radit ćemo zajednički na uspostavljanju BiH veterinarskog istraživačkog centra koji će biti partner u programu Vlade Kine i 16 zemalja južne i istočne Evrope. Pet naših studenata je već na jednogodišnjoj razmjeni na prestižnom veterinarskom fakultetu u Kini. Ovo je samo jedan od primjera šta znači imati istraživačke institute i koliki može biti njihov doprinos našoj i svjetskoj nauci – ističe.

Dekan Fejzić naglašava da su posebno ponosni na klinike fakulteta  i ulaganja koja su  napravili za unapređenje infrastrukture: digitalna radiološka dijagnostika, CT, najširi spektar hematoloških i biohemijskih analiza, veterinarska stomatološka analiza, oprema za anesteziju i monitoring i drugo.

Također u protekloj godini zaposlili su 12 asistenata i saradnika, među njima dvije zlatne značke UNSA i svi su oni već polaznici doktorskog studija.

- Ova godina je posebno važna za naš fakultet. U novembru ćemo obilježiti 70 godina od osnivanja fakulteta, koji je jedan od osnivača Univerziteta u Sarajevu. Ponosni smo na generacije naših nastavnika koji su svoje profesionalne i životne karijere nesebično trošili da budemo ovo što smo danas. Tim povodom, fakultet će pored svečane akademije organizovati i dvodnevnu međunarodnu konferenciju pod radnim nazivom: „Pogled u našu budućnost" na kojoj očekujemo veliki broj međunarodnih i domaćih istraživača i pozivnih predavača. Naša tradicija je i naša odgovornost - ističe Nihad Fejzić.

On također naglašava da se velike promjene dešavaju u organizaciji poslovanja Univerziteta u Sarajevu koji u ovoj godini prelazi na trezorsko poslovanje. Tako da će Veterinarski kao i ostali fakulteti nastaviti poslovati kao organizaciona jedinica UNSA. S obzirom da pored nastavne i istraživačke djelatnosti taj fakultet kroz svoje laboratorije i klinike provodi i veterinarsku djelatnost i pruža brojene usluge svim nivoima vlasti u BiH i proizvođačima, Statut univerziteta je prepoznao ove specifičnosti i sredstva iz veterinarske djelatnosti koje fakultet ostvaruje ostaju na raspolaganju fakultetu za dalji razvoj.

Fejzić naglašava da određene zabrinutosti o efikasnosti novog sistema poslovanja postoje, ali da je motivacija za napredak i razvoj jača od njih.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.