13.2.2019. 14:56
0
Mještani Koritnika, prije nego što će biti pobijeni, prepoznali Radomira Šušnjara zvanog Lalco
Svjedoci Tužilaštva BiH su izjavili da su mještani višegradskog sela Koritnik prilikom pretresa, prije nego što će biti pobijeni, prepoznali Radomira Šušnjara zvanog Lalco.

Zaštićeni svjedoci VG-6 i VG-7 su kazali da su u Koritniku živjeli do 14. juna 1992. jer su im komšije Srbi iz susjednih sela rekli da moraju otići.

VG-6, koji je u to vrijeme imao 14 godina, kazao je da nije bilo planiranog autobusa i da su, nakon više sati hodanja, upućeni u napuštenu kuću u Pionirskoj ulici.

“Dolazi Mitar Vasiljević. Predstavio se i rekao da je iz ‘Crvenog krsta’. Rekao je da ćemo sutra imati konvoj. Dobili smo papir da smo bezbjedni”, prisjetio se svjedok.

Prema njegovim riječima, nakon sat do sat i po, u kuću ulaze tri do četiri vojnika, među kojima Milan i Sredoje Lukić.

“Moji rođaci, koji više nisu živi, kažu: ‘Gledaj, Radomir Šušnjar Lalco iz Grebena.’ Došli da uzmu pare i zlato”, rekao je VG-6 i dodao da su vojnici zaprijetili da će zaklati one kod kojih na pretresu bude pronađeno nešto što nisu predali.

Svjedok je kazao da je u sobi, u koju je po troje ulazilo i moralo se skidati, bio Šušnjar. Naveo je da je sjedio s puškom na koljenima. Sjeća se da je imao brkove i neobrijanu bradu.

Vojnici su otišli, rekao je, i vratili se uvečer, kada su im kazali da moraju preći u drugu kuću.

VG-6 je rekao da je ušao među posljednjima i da je sjeo na sto, jer je bilo puno ljudi.

“S vrata eksplozija, plamen ide prema narodu. VG-7 otvara prozor i ja skačem pravo u potok. Nastavlja se pucnjava, bombe”, prisjetio se svjedok.

Optužnica tereti Šušnjara da je sredinom juna 1992. godine, s Milanom Lukićem i drugima, učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine bošnjačkog stanovništva iz sela Koritnik, koji su bili zatvoreni u jednu kuću. Kako se navodi, civile su natjerali da pređu u drugu kuću, na koju su pucali i zapalili je, ubivši zatvoreno stanovništvo.

Haški tribunal je zbog zločina u Višegradu osudio Milana Lukića na doživotni zatvor, a Mitra Vasiljevića na 15 godina zatvora.

Odgovarajući na pitanja odbrane, svjedok je kazao da je za Šušnjara prvi put čuo u kući od rođaka. Na pitanje zbog čega onda u izjavi prilikom istrage 2012. koja je vođena protiv Milana Šušnjara nije reagovao zbog imena, VG-6 je odgovorio da prvi put čuje za Milana.

Odbrana je uložila fotodokumentaciju na kojoj je svjedok potpisao da nije nikoga prepoznao.

Svjedokinja VG-7 se također prisjetila kako su vođeni u sobu na pretres nakon oduzimanja dragocjenosti. Prema njenim riječima, jedan komšija je prepoznao Radomira iz Grebena.

Kako je navela, on joj je rekao da mora skinuti i veš.

“Mužu se nisam nikad tako gola skinula. Bilo me je stid”, kazala je svjedokinja.

Ona je dodala da je, nakon što su prebačeni u drugu kuću, razbila prozor i iskočila sa svojim djetetom. Kako je izjavila, prenoćili su u potoku, a kasnije se osjećalo kao da je meso izgorjelo.

Odbrana je svjedokinju ispitivala ko je od vojnika gurnuo puškom prilikom ulaska u kuću. Ona je rekla da se nije okretala, ali da misli da su bili Milan ili Sredoje, a možda i Lalco.

Suđenje se nastavlja 22. februara, prenosi Birn.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.