18.2.2019. 12:00
0
U Sarajevu radionica o medijskom izvještavanju o migrantima
Medijska radionica "Izvještavanje o migrantima i izbjeglicama #TačnoJeBitno" na kojoj su predstavnici medija i međunarodnih organizacija razgovarali o načinu poboljšanja izvještavanja o migracijama, počela je danas u Sarajevu u organizaciji Delegacije Evropske unije u BiH i Udruženja BH Novinari.

Šefica Komunikacija Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović istakla je da mediji moraju prezentirati što je moguće tačnije, objektivnije i korektnije informacije o migrantima, jer medijski izvještaji mogu itekako uticati na konačnu percepciju situacije, ne samo bh. javnosti, već i o načinima pomoći Evropske unije u rješavanju tog problema.

- Pokušat ćemo odgovoriti na koji način emocije mogu da zasjene eventualne činjenice, da li su izjave političara uspjele da 'ukradu' priču te da li je korištena ispravna terminologija - istakla je Milović-Halilović te dodala da postoji još niz pitanja na koje će dati odgovore i pokušati identificirati dobre i loše primjere iz prakse.

Podsjetila je da je Evropska unija dosad uložila oko devet miliona eura kako bi pomogla migrantima u BiH te da je prije nekoliko dana izdvojeno još 13 miliona eura kako bi se pomoglo bh. vlastima i partnerima.  

Predstavnica Udruženja BH novinari Rea Adilagić, koja je radila na Izvještaju o načinima izvještavanja medija u BiH o migracijama i izbjeglicama, kazala je da uzorak istraživanja sadrži 100 medijskih izvještaja iz 14 bh. medija, među kojima su mediji u Unsko-sanskog kantona, javni servisi i načitaniji portali.

Istakla je da je najveći broj izvještaja predstavilo migrante kao prijestupnike te da je u izvještaju utvrđeno da je samo 13 do 15 posto medijskih izvještaja bilo objektivno. 

Adilagić je dodala da Izvještaj također sadrži i preporuke za medije o načinima izvještavanja o migrantima i izbjeglicama.

Radionici su prisustvovali i novinari iz Unso-sanskog kantona putem video linka, predstavnici Međunarodne organizacije za migracije u BiH (IOM), UNHCR-a te mnogobrojni urednici i novinari bh. medija.



(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.