20.2.2019. 11:34
0
Važan dan za Federaciju BiH: Počela prva sjednica Doma naroda nakon četiri mjeseca od izbora
Nešto više od četiri mjeseca nakon općih izbora provedenih u Bosni i Hercegovini, danas je počela konstituirajuća sjednica novog četvorogodišnjeg saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Očekuje se da zakletvu položi 55 delegata kojima je Centralna izborna komisija BiH utvrdila mandate od ukupo 58 članova ovog Doma.

Prema oficijelnom dnevnom redu, treba da budu izabrani članovi novog rukovodstva, kao i delegati za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predloženo je da se delegati danas izjasne i o budžetu Federacije BiH za 2019. godinu.

Ako taj akt odobre u istom tekstu koji je u januaru prihvatio Predstavnički dom, steći će se uvjeti za operativnost budžeta, odnosno finansijsku deblokadu Federacije Bosne i Hercegovine.

Ova vrsta blokade nastala je zbog toga što budžet dosad nije odobren u oba doma Parlamenta FBiH budući da Dom naroda, za razliku od Predstavničkog, nije ni konstituiran u postizbornom sazivu.

Zbog toga u ovoj godini dosad nisu bile moguće nikakve isplate budžetskim korisnicima među kojima su i ratni vojni te civini invalidi.

Današnja konstituirajuća sjednica Doma naroda počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.