5.3.2019. 15:35
0
Oštre reakcije na prilog RTRS-a o masakru na Tuzlanskoj kapiji
RTRS je u ponedjeljak objavio prilog u centralnom dnevniku o tome kako na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine nije eksplodirala granata Vojske Republike Srpske sa Ozrena, već da je riječ o „simultanoj terorističkoj eksploziji i sedam koordiniranih detonacija.“
„To piše u izvještaju međunarodnih eksperata koji su izvodili simulacije u Nikincima (Srbija)“, navodi RTRS, prenosi agencija Patria. 

„Čak 27 žrtava sa Tuzlanske kapije mogu se uslovno označiti kao potencijalni bombaši samoubice jer je sudski utvrđeno da su izgubili život od posljedica bliskog eksplozivnog udara“, rekao je Ilija Branković, koji je potpisan kao šef međunarodnog ekspertnog tima.

Branković je rekao da su stručnjaci iz tog tima analizirali sve terorističke napade u svijetu od 1950. do 2016. godine, te da se događaj u Tuzli najviše poklapa sa napadom koji je 1996. godine izveden na vojnu bazu SAD u Dhahranu u Saudijskoj Arabiji, kada je stradalo 17 Amerikanaca, a ranjeno više od 70.

Pozivajući se na isti izvještaj RTRS navodi da bi se na osnovu te činjenice moglo doći i do stvarnog počinioca napada na Tuzlansku kapiju, ističući da je za napad na pomenutu bazu uhapšen Muhmud Abu Abdul Aziz, za kojeg RTRS navodi da je osnivač odreda El-mudžahidin u BiH.

„Potpuno je jasno i na osnovu drugih operativnih saznanja da se to desilo od strane Bošnjaka i da su oni izvršili napad na svoj narod da bi u tom momentu optužili Srbe kako bi se poslije toga izazvala NATO intervencija, rekao je Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske.

Novak Đukić, zapovjednik Vojske Republike Srpske osuđen za zločine na Tuzlanskoj kapiji rekao je da bi i njegovo ime trebalo da stoji na spomeniku ubijenim na Tuzlanskoj kapiji, jer je, kako je izjavio, i on žrtva tog zločina.

Masakr na Kapiji poznat i kao Zločin nad tuzlanskom mladošću je jedan od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle koji se dogodio 25. maja 1995. godine. 
Sud BiH zaključio je da je Đukić, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na “Kapiji”. Sud BiH je u junu 2014. smanjio kaznu Đukiću sa 25 na 20 godina zatvora, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud da je osuđeni na liječenju u Srbiji. Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude. Viši sud u Beogradu do danas odgađao ročište na kojem treba biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne. 

Sud u Beogradu posljednji put je početak postupka protiv Novaka Đukića odgodio nakon što je njegov advokat rekao da je hospitaliziran zbog “psihičkih problema”.

Kolumnista Dragan Bursać na prilog RTRS-a reagirao je kolumnom „Zločinac bi da mu ugraviraju ime na Tuzlanskoj Kapiji“.

Bloger Srđan Puhalo reagirao je satiričnim tvitom: „Ako sam dobro skontao Vlasti iz Republike Srpske, od 35.000 bošnjačkih civila ubijenih u posljednjem ratu, 5.000 su ubili Hrvati, 3.000 Srbi i 27.000 Bošnjaci“!

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović pozvo je vlasti Srbije da poštuju pravosnažnu sudsku odluku u slučaju masakra na Tuzlanskoj kapiji i „izruče ratnog zločinca Novaka Đukića vlastima BiH".

"Ovaj ratni zločinac pobjegao je u Srbiju i tamošnje ga vlasti, suprotno međunarodnom pravu, odbijaju izručiti BiH i, prema mom mišljenju, prave problem svim građanima Srbije. Da bi opravdali sakrivanje jednog ratnog zločinca Novaka Đukića, režim Srbije ugrožava međunarodno pravo, stabilnost i mir na Balkanu te obraz svih građana Srbije, zbog čega je meni zaista žao", poručio je Imamović.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.