7.3.2019. 9:39
0
"Neću vam reći gdje su taoci, jer ne želimo ugroziti pregovore"
Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da Washington vodi pregovore o oslobađanju američkih državljana, koje drže kao taoce ili su zatočeni u inostranstvu.

Trump je to izjavio u Bijeloj kući pozdravivši  Dannyja Burcha, naftnog inženjera, koji je 18 mjeseci bio u zatočeništvu u Jemenu, navodi Reuters. 

Prošlog mjeseca  Trump je objavio da je Burch, kojeg su hutski pobunjenici kidnapovali 2017. godine u Jemenu, oslobođen.

Burch je radio za naftnu kompaniju u Jemenu, a otet je nakon što je odveo djecu u školu.

Govoreći o oslobađanju američkih državljana Trump je rekao da "upravo sada imamo nekoliko pregovora".

- Neću vam reći gdje, jer ne želimo ugroziti pregovore - rekao je Trump novinarima.

Dodao je kako voli to raditi, jer voli krajnji rezultat, a to je  "sretan čovjek sa sretnom porodicom".

Trumpova administracija osigurala je oslobađanje nekoliko američkih državljana koje drže druge zemlje iz očigledno političkih razloga. Trump je tokom sastanka  u Ovalnom uredu s Burchom, rekao da je  to 20  Amerikanaca.

Određeni broj američkih građana se nalazi u Iranu, Saudijskoj Arabiji i Turskoj. Većina onih koji su do sada oslobođeni bili su iz Sjeverne Koreje.

Pyongyang je oslobodio tri Amerikanca uoči Trumpovog samita u Singapuru s liderom Sjeverne Koreje Kimom Jong Unom prošle godine i kasnije je oslobodio još jednog američkog  zatočenika. U oktobru je iz Turske pušten američki pastor Andrew Brunson, podsjeća Reuters.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.