14.3.2019. 12:17
1
Andrej Plenković poručio: Hrvatska je veliki prijatelj BiH
Uvodno predavanje na znanstveno-stručnom skupu "Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu" održao je hrvatski premijer Andrej Plenković koji je tom prigodom kazao kako se nada da će skup u Neumu polučiti nekim novim idejama i rješenjima problema koji već dugo opterećuju Bosnu i Hercegovinu.

- Ono što želim ponoviti kada god dolazim u BiH je da dolazim iz zemlje koja je veliki prijatelj i zagovornik BiH, prijatelj sva tri konstitutivna naroda. To je ključ razumijevanja pozicije Republike Hrvatske u svim našim odnosima prema BiH - kazao je Plenković.

Dodao je kako je europski i transatlantski put pravi put razvoja, funkcionalnosti, gospodarskog napretka i boljitka za sve građane BiH.

Plenković je istaknuo da je Republika Hrvatska 2015. i 2016. uložila ogromne napore u podupiranju bh. diplomacije kako bi došlo do podnošenja zahtjeva za članstvo BiH u Europskoj uniji.

- To se možda iz današnje perspektive čini rutinski, ali jako dobro znam koliko je Republici Hrvatskoj bilo teško i kompleksno doći u fazu da podnese svoj zahtjev za članstvo, da on bude dobro prihvaćen, jer mnogi taj zahtjev u okviru tadašnje Europske unije s 15 članica nisu oduševljeno prihvaćali - kazao je hrvatski premijer.

Po njegovim riječima, u slučaju BiH to je bio još i kompleksniji posao s obzirom da je bilo onih koji su smatrali da još nije pravo vrijeme za podnošenje zahtjeva.

Organizatori dvodnevnog znanstveno-stručnog skupa "Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu" su Sveučilišta u Mostaru i Rektorskog zbora Republike Hrvatske, a skup se održava pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

(Fena / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.