18.3.2019. 12:50
1
Dodik o presudi Karadžiću: Postoji mišljenje da Haški sud nije pravičan, ne sudi u skladu s pravom i nije u funkciji pomirenja
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je danas, u povodu izricanja konačne presude Radovanu Karadžiću zakazane za 20. mart, da u Republici Srpskoj (RS) postoji mišljenje da Haški sud nije pravičan, ne sudi u skladu s pravom i nije u funkciji pomirenja.

-Afere u okviru samog suda, kojima smo mogli da svjedočimo, vezano za procedure, nestanke dokaza i drugo, što je izašlo u javnost od ljudi koji rade ili su radili u Sudu, sigurno ne doprinose povjerenju u odluke koje je ranije i sada donosio taj sud – rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

I predsjednica RS-a Željka Cvijanović ocijenila je da je bilo dosta politike u odlukama Haškog stribunala, ali i često i Suda BiH.

Ustvrdila je da dosad nijedna presuda nije služila pomirenju i pravdi.

-Nažalost, međunarodno sudovanje, a vrlo često i ono na nivou BiH, išlo je po jednoj matrici. Uglavnom ste imali političke odluke, a onda se pravnim, pravosudnim odlukama, i sudskim presudama, popunjavao taj politički okvir. I kao rezultat toga danas imate ogromno nepovjerenje kada je u pitanju sudovanje, ali i situaciju da nismo dostigli neko veće međusobno povjerenje, niti ima veće kohezije u okviru BiH, što je prioritetno trebalo da bude cilj, kada je u pitanju uspostavljanje sudova – rekla je Cvijanović.

Dodik je, komentarišući situaciju u Srbiji, i upad lidera opozicije u zgradu RTS-a, dodao da to nije dobro za tu zemlju i njen status.

-Mislim da je pogrešno izabrano vrijeme da se takva poruka šalje iz Srbije, jer joj treba snaga za pregovarački proces s Prištinom i bilo bi logično da sve nacionalne i političke snage okupe oko pregovarača, a sve ostala politička pitanja rješavaju na izborima – dodao je Dodik.

Svaka vrsta ulice, dodao je, asocira da su te aktivnosti negdje kreirane ili podmetnute te da treba poštovati legalno izabrane institucije.

Kada je u pitanju nadolazeći migrantski talas, ocijenio je da se BiH pokazala kao nesposobna da reaguje i smatra da treba potpuno hermetički zatvoriti bh. granicu od ilegalnim migranata, kao što je to učinila i Evropa.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.