19.3.2019. 20:43
0
Karadžić je od Sarajeva bio napravio logor na otvorenom, ali grad i dalje prihvata sve dobre ljude
Predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo Senita Imamović očekuje doživotnu kaznu za Radovana Karadžića, koju će Haški sud izreći u srijedu. Bivšeg predsjednika Republike Srpske, entiteta u BiH, Radovana Karadžića Haški sud nepravosnažno je osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na tu presudu Karadžić je uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, koje je tražilo da on bude proglašen krivim i za genocid u još sedam općina i da bude osuđen na doživotni zatvor. Prva optužnica protiv Karadžića je potvrđena u julu 1995. godine. On je uhapšen u Srbiji u julu 2008. godine a suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine. Haški sud sutra će izreći konačnu presudu bivšem lideru Srpske demokratske stranke (SDS) i nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske.

Imamović podsjeća da je Sarajevo tokom rata bilo 1.425 dana pod opsadom, što je najduža opsada u povijesti modernog ratovanja i najduža opsada jednog glavnog grada ikada. Trajala je 44 mjeseca, kada je ubijen 11.541 civil, od čega 1.601 dijete.

„Imali smo jedno neviđeno varvarstvo, koje je cijeli svijet zavilo u tugu, ali se fašističke politike tog zla nisu odrekle ni danas“, kaže Imamović, koja poricanje i negiranje zločina također naziva zločinom. Podsjeća da je Sarajevo tokom okupacije bilo uništeno u potpunosti, da je bilo logor pod otvorenim nebom, ali da bi te rane, poručila je, mnogo brže zarasle kada bi se Sarajevo danas tretiralo kao otvoreni muzej žrtvi i opomena svim narodima da nikada više ne smiju dozvoliti da ih neko uvede u sukobe.  

„Sarajevo je podnijelo patnju, ali je opet dovoljno veliko da je spremno pružiti ruku pomirenja“, rekla je Imamović .

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.