19.3.2019. 22:43
0
Duratović: Ne očekujem ništa spektakularno
Od drugostepene presude Radovanu Karadžiću ne očekujem ništa spektakularno niti očekujem da čujem ništa više od onog što je rečeno u prvostepenoj presudi, izjavo je za Patriju Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor '92.”.
“Naprotiv, manje bi me iznenadilo da kazna bude smanjena, nego da Haški tribunal uradi ono što je trebalo biti urađeno u prvostepenoj presudi, odnosno da osudi politiku koja je dovela do genocida nad Bošnjacima i Hrvatima u Republici Srpskoj”, dodao je Duratović.

Kaže da su žrtve već dobile sliku o politici tribinala, kojom se kažnjavaju pojedinci, a ne i njihove politike.

“Kada govorimo samo o Prijedoru do sada imamo 12 i ovo će biti 13. pravomoćna presuda za ratne zločine u Prijedoru i nema osude politike koja je dovela do toga”, dodaje Duratović.

Duratović se nada da “sudska vijeća nekadašnjeg Tribunala i sadašnjeg Mehanizma, ako nisu shvatila koji je obim zločina na osnovu broja presuda, su to shvatila na osnovu posljednjih dešavanja na Novom Zelandu".

“Mogli su vidjeti da su svjetske terorističke i radikalne organizacije uzeli Karadžića i njegovu politiku za svoje idole. Nadam se da će i međunarodna zajednica shvatiti kakav je uticaj takve politike kroz ovo što se desilo na Novom Zelandu”, rekao je Duratović za Patriju.

(NAP/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.