20.3.2019. 15:57
0
Ratni zločinac koji nikada nije služio vojni rok: Uhapšen zbog pronevjere novca, zločinac koji se nazivao i pjesnikom
Ratni zločinac Radovan Karadžić rođen je 19. Juna 1945. godine u zabačenom selu Petnjica a crnogorskoj planini Šavnik. U tom selu proveo je rano djetinjstvo, a prema pričama jedina zanimacija bile su mu gusle i mitomanske priče.

Potom je Karadžić u Nikšiću završio osnovnu školu, nakon koje seli u Sarajevo, gdje je završio srednju medicinsku školu. Studirao je medicinu u Sarajevu, a specijalizaciju psihijatrije obavljao u Americi i Velikoj Britaniji, te Beogradu. Na kraju je doktorirao psihijatriju i radio u Sarajevu i Beogradu.

Oženio je Ljiljanom Zelen-Karadžić, s kojom ima dvoje djece, kći Sonju i sina Sašu

Prvi hapšenje 1984. godine

Nakon što je prvog novembra 1984. godine uhapšen zbog sumnje da je pronevjerio novac, Karadžić je proveo 11 mjeseci u zatvoru. Iako je tri godine poslije osuđen na tri godine, zatvorsku kaznu nije odležao zbog vremena provedenog u pritvoru.

Od političara do ratnog zločinca

Nakon uvođenja demokratije u BiH osnovana je Srpska demokratska stranka (SDS), na čije čelo je zasjeo Radovan Karadžić.

Radovan Karadžić bio je jedan od utemeljitelja zasebne skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini 24. oktobra 1991, koja je tvrdila da predstavlja srpski narod u BiH. Skupština bosanskih Srba pod kontrolom SDS-a je 9. siječnja 1992. godine proglasila "Republiku srpskog naroda Bosne i Hercegovine".

Progoni, etničko čišćenje i genocid, nastali kao plod jelovanja te skupštine, osuđeni su danas kroz presudu Radovanu Karadžiću.

Haški Tribunal podigao je u julu 1995. Godine, nakon genocida u Srebrenici, optužnicu protiv Karadžića za ratne zločine. Zbog toga je Karadžić bio izostavljen iz pregovora koji su doveli do Daytonskog mirovnog sporazuma, a kasnije se bio prisiljen odreći mjesta predsjednika RS i stranačkih dužnosti, 1996. godine.

Do 1997. godine nalazi se na Palama, povlači se iz političkog života, te ostaje vođom u sjenci kako SDS-a tako i cijele Republike Srpske. Tokom 1998. i 1999. godine nestaje i sve potrage za njim pokazuju se nezuspješnim.

Ni poziv njegove majke 2003., kao ni poziv tadašnje Vlade RS (2005.godine) da se preda nisu urodili prlodom.

U Beogradu je 21. jula 2008. godine uhapšen nadriljekar Dragan Dabić, a netom poslije u regiji i svijetu odijeknula je vijest da je Dragan Dabić zapravo Radovan Karadžić.

Srbija ga je izručila u Hag 30. jula iste godine.

Pjesnik, političar i zločinac koji nije odslužio vojni rok

Luđačku mitomaniju Radovan Karadžić pokazivao je kroz svoje pjesništvo. Na kraju je završio kao ratni zločinac, koji se često slikao po položajima bivše Vojske RS, a nikada nije odslužio vojni rok.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.