20.3.2019. 17:11
0
Svjetski mediji: Prvostepena presuda nije odgovarala ulozi koju je Karadžić imao u najgorem krvoproliću u Evropi od Drugog svjetskog rata
Ratni zločinac i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je danas pred Žalbenim vijećem MMKS-a na doživotnu kaznu zatvora. Osim domaćih, veliki broj svjetskih medija također je ispratio pravnomoćnu presudu čovjeku koji je sijao strah 90-ih godina prošlog stoljeća na teritoriju BiH.

Naime, on je proglašen krivim u drugostepenoj presudi zbog genocida u Srebrenici, udruženih zločinačkih poduhvata, progona, terorisanja civilnog stanovništva i drugih ratnih zločina tokom posljednjeg rata u BiH.
 
Svjetski mediji propratili su današnju presudu. Utjecajni britanski list "Guardian" i irske dnevne novine "The Irish Times", te BBC prenijeli su informaciju da je vođa bosanskih Srba tokom rata 90-ih danas pravnomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

BBC navodi kako je Haški tribunal prvostepenu presudu od 40 godina nazvao preblagom i izrekao kaznu doživotnog zatvora za bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

- Radovan Karadžić pravomoćno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti u BiH. Prvi predsjednik RS osuđen je pred Žalbenim vijećem Međunarodnog mehanizma za krivične sudove - navodi se u tekstu Deutsche Wellea.
 
Irski list "The Irish Times" istakao je kako je Radovan Karadžić gotovo hladnokrvno dočekao presudu, iako je svjestan činjenice da će kraj života dočekati iza rešetaka.

- Sudije su potvrdile optužbu za genocid nad više od 7.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici u julu 1995. godine, ukazujući na naređenje koje je Karadžić potpisao četiri mjeseca ranije, a kojim poziva da se gradskom stanovništvu život učini nepodnošljivim bez nade za opstanak - navodi se u tekstu "Guardiana", jednog od najutjecajnijih svjetskih medija.

U tekstu AFP-a se navodi da prvostepena presuda nije odgovarala ulozi koju je Karadžić imao u najgorem krvoproliću na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.
 
The New York Times, Euronews, News Talk,  Reuters, France 24 samo su neki od medija koji su ispratili današnju presudu, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.