23.3.2019. 14:03
10
Oglasio se Dino Konaković zbog zatvaranja parkinga pored Pionirske doline: Zatvoren je zbog naredbe šefice KCUS-a, povećala je i cijene zakupa ustanovi koja zbrinjava iznemogla lica
U „Pionirskoj dolini“ danas je u znak dobrodošlice sedmogodišnjoj bengalskoj tigrici Nini, koja je odnedavno stanovnica popularnog sarajevskog zoološkog vrta, uprličena velika zabava za djecu, njihove roditelje i druge znatiželjnike.

Nova stanovnica zoo-vrta je tačno u podne izašla u otvoreni dio svog novog doma, a na raspolaganju ima gotovo 600 metara kvadratnih otvorenog i zatvorenog prostora. Tigrica Nina, koja je u Sarajevo stigla iz Francuske, poznatog zoološkog vrta Amnevila, tokom ljeta imat će i bazen s vodom, a prve 'komšije' su joj njeni prvi rođaci iz porodice mačaka - lav i dvije lavice.

Kako je Feni kazala stručna saradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza, današnja zabava pod nazivom „Tigromanija“, koju su u saradnji s ovim preduzećem organizirali „Kidsinfo“ i brojni partneri, bila je prilika za ugodno druženje uz brojna iznenađenja, nagradne igre, radionice i druge prigodne sadržaje za najmlađe stanovnike.

- Na velikoj zabavi uz malu raju, mališani, ali i oni nešto stariji uživali su u igri i zabavi na rekvizitima - voziću, vrtešci, autodromu, autićima na električni pogon, trambolini, družeći se na blagom proljetnom suncu i ugodnoj atmosferi - kazala je Hamza.

Već od ulaza djeca su uz graju i smijeh veselo skakutala tragovima Nininih šapa koji su ih stazom kroz cvijetne gredice, travnjak pored potoka i preko balonima ukrašenog drvenog mostića 'doveli' do novog doma bengalske tigrice, koja se damski prošetala svojim dvorištem, pokazujući svu svoju raskošnu ljepotu.

Sedmogodišnja Nina, prošla je mjesečni karantin, uspješno se adaptirajući na nove uvjete, prvi je tigar u sarajevskom zoološkom vrtu, a time i u BiH nakon 27 godina i 54. životinjska vrsta u Pionirskoj dolini.

Sudionici zabave svjedočili su brojnim poklonima i vrijednim nagradama. Današnja četverosatna zabava (od 11.00 do 15.00 sati) bit će nastavljena i narednih dana i mjeseci, a posjetioce koji dođu da upoznaju tigricu Ninu očekuju brojna iznenađenja.

Dolazak tigrice u Pionirsku dolinu podržali su Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, Općina Centar, Odjel za saradnju i kulturnu djelatnost Ambasade Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, a mjesečni karantin provela je u KJP "Veterinarska stanica" Sarajevo.

Bengalski tigar ugrožena je vrsta, te ujedno i najbrojnija podvrsta tigra, te druga po veličini, poslije sibirskog. Pripada razredu sisavaca i skupini mačaka. Njihova temeljna boja kreće se u rasponu od bijele do narandžaste, a u svim varijantama krase ih tamne prugaste šare. 

Mužjak bengalskog tigra dostiže dužinu od 275 do 295 cm, ali ima i primjeraka koji su duži i od 305 cm. Ženke su manje i duge su između 240 i 265 cm, a težina im se kreće od 130 pa do 265 kg. Bengalski tigar živi u Indiji i na obližnjim otocima te u Bangladešu, Butanu, Mianmaru (Burma) i Nepalu, pa čak i u Kini. Potrebno mu je oko devet kilograma mesa dnevno.

Prema podacima Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN), 2011. godine registrirano je manje od 2.500 bengalskih tigrova u svijetu.

Ipak, posjetitelji Pionirske doline masovno su se, putem društvenih mreža, požalili na slabu organizaciju, a posebno se to tiče parkinga koji se nalazi preko puta Pionirske doline i koji je danas bio zatvoren, iako na njemu nije bilo nijednog vozila.

Predsjedavajući Skupštine KS, Elmedin Konaković, napisao je Facebooku o čemu se radi, a njegov status prenosimo u cjelosti:

"Velike gužve danas u Pionirskoj dolini. Stigla tigrica Nina i veliki broj djece i roditelja danas krenuo da vidi tigricu, a i ostale životinje. Sunčan je dan, pa je Pionirska idealno mjesto za izlazak. Preko puta Pionirske parking prazan i zatvoren. Zatvoren zbog naredbe šefice i menadžmenta KCUS-a koji su zabranili KJKP Rad dalje korištenje i upravljanje.  Prazan je parking, nikakvu drugu namjenu nema. Tako već nekoliko sedmica. Šefica naredila. 

Prije samo nekoliko mjeseci je samoinicijativno povećala cijene zakupa javnoj ustanovi koja zbrinjava stara i iznemogla lica pod prijetnjom iseljenja iz objekta koji ustanova koristi.  Stare i iznemogle. Uduplala cijene zakupa. Jednostrano.  Tranša je iz Kantona značajno povećana, parama građana Kantona Sarajevo se finansira veći dio potreba KCUS-a.  KCUS nam ovako vraća. Da ne otvaram ponovo temu ušteda na račun potreba pacijenata.  Brzo ćemo u kontrolu, vrlo brzo. Ne može ovako vječno", napisao je Konaković danas na Facebooku.

(Fena / Source.ba / Haris Ahbabović)

10
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.