28.3.2019. 11:02
1
Adnan Šteta podržao projekat učenika Treće gimnazije koji su riješili problem neusklađenosti semafora u Sarajevu
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta danas je primio učenike sarajevske Treće gimnazije koji uspjeli riješiti problem trajanja kratkog svjetla za pješake i neusklađenost semafora.

Učenici Zerina Osmić, Elvir Vlaovljak, Nedim Numanović i Ervin Golubović u proteklim sedmicama su sa svojim profesorom fizike Mevludinom Maličevićem napravili model pješačkog prijelaza sa semaforima i pokazali da je problem moguće riješiti.

Pratili su ponašanje pješaka i utvrdili da ih svake minute pet pređe ulicu za vrijeme trajanja crvenog svjetla. Dakle, čine saobraćajne prekršaje kako bi stigli preći ulicu, ugrožavajući sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Uz čestitke učenicima, ministar Šteta je obećao da će resorno ministarstvo podržati i pomoći njihov dalji rad.

- Federacija Bosne i Hercegovine ima odlične fizičare koji postižu sjajne rezultate na međunarodnim takmičenjima, ali nemaju para da plate put i kotizacije, kao i fantastične mlade sportiste koji sami moraju plaćati odlazak na svjetska takmičenja. To se mora promijeniti ako želimo da zadržimo ove ljude u BiH - poručio je ministar Šteta.

Najavio je kako će naredne sedmice održati sastanak s učenicima, predstavnicima STEP-a kako bi dogovorili naredne korake, a obići će Srednju školu za saobraćaj i komunikacije i Fakultet za saobraćaj i komunikacije, saopćeno je iz Press službe KS.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.