1.4.2019. 8:33
0
Dom naroda FBiH o kineskom kreditu za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla
Danas će biti održana prva redovna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj će biti razmatran i kredit izvozno-uvozne banke Kine veći od milijardu maraka za gradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Predstavnički dom Parlamenta FBiH početkom marta odobrio je kreditno zaduženje. U međuvremenu iz Evropske unije iskazali su nezadovoljstvo zbog ovog projekta. Prilikom posjete evropskog komesara Johannesa Hahna upozoreno je da će BiH biti dužna plaćati ogroman novac zbog ispuštanja štetnih emisija CO2 u zrak prilikom korištenja uglja.

Bez podrške i Doma naroda odluka ne može stupiti na snagu. 

Mišljenja oko izgradnje Bloka 7 su podijeljena. Dok jedni tvrde da će to značiti energetsku stabilnost BiH te doprinijeti čišćem zraku na području Tuzlanskog kantona, drugi su pak mišljenja da se trebalo okrenuti izgradnji vjetroelektrana ili drugih načina proizvodnje električne energije. 

Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle upozorio je da će BiH vjerovatno morati plaćati penale zbog nelegalne subvencije za kredit za Blok 7. To je spominjao i Janez Kopač iz Energetske zajednice, kada je bh. parlamentarce upozoravao da ne usvajaju dokument kojim je Vijeće za državnu pomoć BiH definisalo da garancija za kredit ne predstavlja državnu pomoć. Žiško je naveo da postoji mogućnost i drastičnog povećanja cijene električne energije kako bi se mogao servisirati kineski kredit. 

Kineski kredit trebalo bi vratiti za 20 godina s tim da je pet godina grejs period. 

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.