7.4.2019. 12:16
0
U ponedjeljak izricanje presude Mići Jurišiću za zločine u Prijedoru
Naredne sedmice Sud BiH izreći će presudu Mići Jurišiću za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Prijedora 1992. godine.

Presuda Jurišiću bit će izrečena u ponedjeljak, 8. aprila.

Tužilaštvo BiH tereti Jurišića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, da je 1992. učestvovao u progonu nesrpskog civilnog stanovništva i to ubistvima, mučenjima, nezakonitim lišavanjem slobode, sprovođenjem u logore i drugim nečovječnim djelima. S Jurišićem je bio optužen i Dragomir Tintor koji je u međuvremenu preminuo.

Odbrana Nenada Perovića, optuženog za zločin protiv civilog stanovištva u Rogatici 1992., iznijet će završnu riječ u petak, 12. aprila.

Perović je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u noći između 2. i 3. augusta 1992. u selu Dobrašina kod Rogatice, pomogao drugom vojniku da siluje oštećenu S-2, da bi u istoj noći sam izvršio drugi oblik teškog seksualnog nasilja nad oštećenom S-1.

Naredne sedmice bit će nastavljena suđenja za genocid u Srebrenici, te za zločine u Prijedoru, Vlasenici, Prozoru, Brčkom, Bileći, Višegradu, Orašju, Milićima, Sarajevu, Zvorniku i Rudom, javio je BIRN BiH.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.