9.4.2019. 15:38
0
Dvanaest udruženja žrtava poslali pisma na više od 1.000 adresa: Zaustaviti poricanje genocida
U ponedjeljak i utorak na više od 1.000 domaćih i stranih adresa upućena su pisma od strane 12 udruženja žrtava, povodom presude Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom.

U upućenom pismu traži se pravna implementacija presude Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti, kroz donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida i zločina.

"Tražimo i poništavanja odlikovanja koje su vlasti entiteta RS dodijelile Karadžiću i drugim presuđenim ratnim zločincima", navodi se u pismu. 

Pisma su upućena Uredu Visokog predstavnika, članicama Vijeća za implementaciju mira, zastupnicima i delegatima oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije. Pisma su poslana ponaosob svim članovima Evropskog parlamenta, te rukovodstvu Evropske komisije i Vijeća Evrope, Ujedinjenim nacijama i drugim organizacijama i institucijama koje se bave pitanjima ljudskih prava.

"Poslije presude više ništa nije isto. Pozivamo OHR, PIC i domaće parlamentarce da se u idućih sedam dana izjasne o dopisu kojim tražimo da se poštuje presuda međunarodnog suda i zaštite žrtve. Saosjećanje prema žrtvama ključno je mjerilo ljudskosti. Pozivamo i ovim putem evropske parlamentarce da zahtijevaju da usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida bude uslov na evropskom putu BiH, i svim drugim zemljama koje negiraju genocid. Ne može biti normalno i ne smije biti tolerisano slavljenje zločinaca i poricanje genocida. Evropski parlament je usvojio rezoluciju o genocidu, vidjeli smo ovih dana da je država Belgija najavila usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida, neke zemlje su to ranije učinile. Ne smije se desiti da širom Evrope i svijeta bude zabranjeno negirati genocid, a da samo u Bosni i Hercegovini to bude dopušteno", navodi se. 

Svako ko želi dobro Bosni i Hercegovini i svako ko poštuje ljudska prava, ko je civilizovan i moralan mora otvoreno podržati ovaj naš zahtjev da se proglasi ovaj najvažniji Zakon za budućnost Bosne i Hercegovine i da se ponište odlikovanja zločincima, jer to je nedopustiva praksa na licu Evrope 21. vijeka, poručili su iz 12 udruženja žrtava i svjedoka genocida. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.