10.4.2019. 9:13
0
Dodik podigao tenziju uoči sastanka Čovića i Izetbegovića
Delegacije HDZ BiH i SDA u srijedu će se sastati u Mostaru u sjedištu HDZ BiH gdje će se razgovarati o formiranju državne vlasti odnosno Vijeća ministara, ali i vlasti u Federaciji BiH.

Stranačke delegacije predvodit će predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Susret delegacija dolazi nakon što je SDA potpisala koalicioni sporazum odnosno principe djelovanja sa Demokratskom frontom koja će također participirati u vlasti. 

Tokom ranijih susreta lidera HDZ BiH, SDA i SNSD-a istaknuto je da bi u Vijeću ministara BiH trebali dobiti svi po tri ministarstva s tim da bi SNSD imao i mjesto predsjedavajućeg. SDA je prvo tražila pet ministarstava, ali je zapravo bilo riječi o tri pozicije iz reda Bošnjaka i jedna iz reda Ostalih. U još uvijek aktuelnom Vijeću ministara u "tehničkom mandatu" SDA ima predsjedavajućeg Denisa Zvizdića i dvoje ministara Semihu Borovac (ljudska prava) i Adil Osmanović (civilni poslovi). S obzirom da je Demokratska fronta bila partner SDA i na početku prošlog mandata njima je pripalo mjesto ministra prometa i komunikacija. Nakon izlaska DF-a iz vlasti, kao partner je ušao Savez za bolju budućnost te je to ministarstvo vodio Ismir Jusko. Stoga se SDA drži tog pravila i u pregovorima ne želi odstupiti od četiri pozicije. 

S druge strane, HDZ BiH i SNSD ne priznaju DF kao ravnopravnog partnera već kao dio "SDA-ovih koalicionih partnera". 

S obzirom na novonastalu situaciju i nakon tenzija koje je danas izazvao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik svojim izjavama o navodnim aktivnostima SDA da "popisuju vojno sposobne Bošnjake" kao i negativnoj konotaciji o namjenskoj industriji FBiH pitanje je koliko ima prostora za bilo kakve pregovore imajući u vidu da HDZ BiH i SNSD nastupaju skoro kao jedan isti blok. Treba dodati i da je predsjednik HDZ BiH nakon susreta sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem na pitanje o NATO-u kazao da će se o tome "dugo razgovarati ali da uvažava interese Srbije"


(Patria/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.