18.4.2019. 19:44
0
U FBiH do 12. aprila 533 oboljelih od morbila
Vlada FBiH je usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i poduzetim mjerama zbog povećanog broja oboljelih od morbila. Federalnom ministarstvu zdravstva i Zavodu za javno zdravstvo FBiH je naloženo da kontinuirano prate stanje zaraznih bolesti, kao i aktuelne zarazne bolesti - morbila (ospice, male boginje, krzamak) i u suradnji s nadležnim tijelima za zdravstvo u kantonima, osiguraju poduzimanje preventivnih i protivepidemijskih mjera s ciljem sprječavanja nastanka i suzbijanja širenja zaraznih bolesti.

U ovoj godini zabilježen je porast broja oboljelih od morbila u kantonima, dok je u Sarajevskom proglašeno stanje epidemije. Povećan broj oboljelih od morbila zabilježen je i u Europi, najviše kod necijepljenih odraslih i djece. Velike epidemije sa smrtnim ishodima su u toku u zemljama koje su prethodno eliminirale ili prekinule endemski prijenos.

Prema najnovijim podacima, pristiglim do 12. aprila ove godine, Federalnom zavodu za javno zdravstvo je prijavljeno ukupno 533 oboljela (432 u Sarajevskom, 67 u Srednjobosanskom, 10 u Unsko-sanskom, Kantonu 10 i 16 u Zeničko-dobojskom kantonu). Do sada je hospitalizirano 25 posto oboljelih i registriran jedan smrtni slučaj sedmomjesečne bebe oboljele od morbila.
Prema izvještajima s terena, najveći broj oboljelih je registriran u dobnoj skupini od jedne do četiri godine, koja je prema obveznom programu mogla biti zaštićena cijepljenjem.

Konstatirano je i da na lageru Federalnog zavoda za javno zdravstvo postoje dovoljne količine MRP cjepiva za potrebe Federacije BiH. Očekuje se da će početkom maja stići nove količine cjepiva iz uvoza.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.