22.4.2019. 12:50
0
Slučaj Orić: Advokatica Čović podnijela krivičnu prijavu protiv zaštićenog svjedoka O1
Odbrana Nasera Orića, tačnije advokatica Lejla Čović podnijela je krivičnu prijavu protiv zaštićenog svjedoka O1 koji je bio ključan svjedok Tužilaštva u ovom procesu, a za kojeg je Sud BiH potvrdio da je govorio neistine u predmetu protiv Orića i Muhića, potvrdila je za novinsku agenciju Patria Lejla Čović.

„Po zahtjevu Orića, ja sam kao njegov advokat podnijela krivičnu prijavu“, kazala je Čović.

Podsjećamo, Sud BiH izrekao je oslobađajuću presudu ratnom komandantu Armije RBiH Naseru Oriću i pripadniku Armije Sabahudinu Muhiću kojima se sudilo po optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine, odnosno za navodne zločine u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Za svjedoka O-1 utvrđeno je da je potpuno nekredibilan svjedok, da je tokom kompletnog procesa više puta mijenjao iskaz i da je njegovo svjedočenje u potpunoj suprotnosti s iskazom ostalih svjedoka, ne samo odbrane nego i optužbe.

Riječ je o svjedoku koji je 11 puta osuđivan za djela teškog razbojništva i lažnog prijavljivanja, te je za njim izdata i potjernica zbog razbojničke krađe.

U završnim riječima odbrana Orića je isticala da je Sud BiH tokom saslušanja zaštićenog svjedoka O1 imao priliku da vidi da je ovaj svjedok izuzetno nekredibilan, prvenstveno zbog činjenice, kako su naveli, da je prilikom svakog saslušanja, uključujući i saslušanje u prvostepenom postupku ali i na pretresu pred Apelacionim vijećem, mijenjao svoje iskaze "i to pokušavao bezuspješno pravdati neshvatljivim navodima."




(Patria / Lejla Trle)  

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.