28.4.2019. 15:55
0
Vaskrs u Mostaru: Služene liturgije
Pravoslavni vjernici u dolini Neretve najveći kršćanski blagdan dočekali su u četiri pravoslavne crkve na području Mostara gdje su služene Vaskrsne liturgije.

U manastiru Žitomislić kod Mostara i crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju služene su ponoćne liturgije, a u staroj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice i crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom polju, jutarnje.

Iguman manastira Žitomislić kod Mostara Danilo Pavlović istaknuo je da je Vaskrs najveći krišćanski praznik i praznik pobjede života nad smrću.

-Ono što odlikuje sve hrišćane u svijetu je upravo ta vjera u vaskrsenje Hristovo i u njegovo obećanje da će svi ljudi vaskrsnuti o njegovom drugom dolasku. Zato je praznik Uskrsa ili Vaskrsa najveći u hrišćanskom svijetu, pa tako i u pravoslavnom- rekao je Pavlović.

Nakon mise uslijedila je podjela uskrsnih jaja.

Vaskrsu ili Uskrsu prethodi priprema četrdesetodnevnim postom, a onda u Velikom tjednu, prije Vaskrsa, slave se događaji koji su vezani za Kristovo raspeće, stradanje i muku, a na sam blagdan slavi se njegovo uskrsnuće.

Simbol Vaskrsa je obojeno jaje koje se u svakom domu priprema na Veliki petak. Obojena jaja dijele se prijateljima i ukućanima, kojima se oni onda tucaju, a onaj tko razbije drugome jaje ima ga pravo uzeti.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.