5.5.2019. 20:33
2
Brojne reakcije na zapaljive poruke Vojislava Šešelja i radikala u Hrtkovcima
U Hrtkovcima jučer nije bilo incidenta, no poruke zapaljive kako to priliči osuđenom ratnom zločincu; Od toga da zločina nije bilo, da su Hrvati sami napustili svoje domove u Vojvodini, do omiljene teme Vojislava Šešelja, genocid se nije desio u BiH.

Majke Srebrenice i Žepe ove navode smatraju nastavkom kako kažu šešeljizmom koji je sveprisutan u Srbiji i koji omogućava Vojislavu Šešelju izrugivanje žrtvama, unatoč presudama i činjenicama. 

U mnogim evropskim zemljama negiranje genocida strogo je zabranjeno i propisane su novčane i zatvorske kazne za one koji to čine, pa bi tako Šešelj, Dodik i svi koji negiraju genocid u Srebrenici bili najsigurniji i najzaštićeniji u bh. entitatu RS, Srbiji i Rusiji.

Naime, BiH nema državnog zakona koji sankcioniše negiranje i poricanje genocida, no usvojen je u entitetu Federacija gdje su predviđene kazne i do tri godine zatvora. 
Službeni Beograd ne priznaje da se dogodio, negira ga i Rusija koja je stavila veto na usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN.

S druge strane Kongres SAD-a je jednoglasno usvojio Rezoluciju o Srebrenici dok je u Austriji primjerice zaprijećena kazna zatvora i do 20 godina ukoliko iza negiranja stoji politička namjera ili propaganda.

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine nad Bošnjacima iz Srebrenice počinjene u julu 1995. godine, haski tribunal i domaći sudovi osudili su ukupno 46 osoba na oko 700 godina zatvora, plus četiri doživotne kazne.

Posljednja osuđujuća presuda je izrečena krajem marta u Haagu bivšem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću, koji je osuđen na doživotni zatvor, prenosi N1.


(Admir Oručević)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.