10.5.2019. 12:22
0
Članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH u studijskoj posjeti Vijeću Evrope
Članovi Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine predvođeni predsjedavajućim Vijeća Andrijom Svatokom, boravili su u dvodnevnoj studijskoj posjeti sjedištu Vijeća Evrope u Strasbourgu.

Tokom posjete, zvaničnici Vijeća Evrope su delegaciju iz BiH upoznali sa sadržajem i dobrim praksama primjene Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina (FCNM), Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima (ECRML), kao i sa djelovanjem Evropske komisije za borbu protiv rasizma i netolerancije (ECRI).

Naglašeno je da je Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina, koju je BiH ratificirala, jedini međunarodni dokument posvećen nacionalnim manjinama i da je implementacija ove konvencije zakonski obavezujuća

Kako je rečeno, BiH je napravila značajan pomak u promociji i zaštiti prava nacionalnih manjina, ali u određenim oblastima neophodno je intenzivirati aktivnosti i poboljšati rezultate, kako bi se spriječio svaki oblik diskriminacije i marginalizacije pripadnika nacionalnih manjina, te omogućio efektivan pristup svim njihovim pravima.

Također, ukazano je i na važnost Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, koja ne samo da sadrži odredbe o nediskriminiaciji u pogledu upotrebe ovih jezika, već predviđa i mjere aktivne podrške u cilju očuvanja manjinskih jezika kao bitne komponente evropskog kulturnog identiteta.

Naglašena je i važnost djelovanja Evropske komisije za borbu protiv rasizma i netolerancije, koja prati stanje iz svoje oblasti u svakoj od 47 država članica Vijeća Evrope, sa posebnim akcentom na sve izraženiji govor mržnje u političkom i javnom diskursu.

Članovi Vijeća upoznali su domaćine sa pravima i položajem nacionalnih manjina u BiH, te sa ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočavaju u svom radu.

Akcentirana je važnost provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić - Finci, iznalaženje kvalitetnih i sveobuhvatnih rješenja za promjene Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina u BiH, aktivniji angažman vlasti kad je riječ o razvoju nastave na jezicima manjina, kao i adekvatna zastupljenost manjina u javnim medijima.

Razgovarano je i o implementaciji Romacted programa „Promoviranje dobrog upravljanja i jačanja romske zajednice na lokalnom nivou“, čiji je cilj izgradnja političke volje i održivih politika za Rome, jačanje romske zajednice, kao i jačanje posvećenosti institucija radu na inkluziji Roma, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.