15.5.2019. 20:28
2
Inzko: Dodik se igra vatrom
Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini kazao je za N1 da je dobio veliku podršku Vijeća sigurnosti UN-a tokom predstavljanja izvještaja za Bosnu i Hercegovinu.

"Važno je da sam kao nikada ranije dobio podršku članica Savjeta bezbjednosti. Četiri članice su pričale o bonskim ovlaštenjima. Prvi put se za deset godina vršila debata. Prvi put poslije dugo godina se o tome pričalo i naravno - to uključuje korištenje", kazao je Inzko.

Kada će početi koristiti bonske ovlasti. Kada je trenutak?

"Kada bude dobar trenutak - to neću reći na televiziji", izjavio je Inzko.

Inzko je kazao da je politika međunarodne zajednice takva da uvijek čeka poteze lokalnih vlasti, odnosno sudstva i tužilaštva - a ako se oni iscrpe, onda bi međunarodna zajednica počela da razmišlja o narednom koraku.

Na pitanje do kada će opominjati Milorada Dodika Inzko je kazao "dok ne prevrši mjeru".

"Možda je prevršio u nekim stvarima, ali savjetujem se sa svima u PIC-u. A tamo ima 12 članova. Nije lako dobiti jedinstveno mišljenje."

Visoki predstavnik je istakao da je Upravni odbor međunarodne zajednice zadovoljan njegovim radom.

"Ne bih bio ovdje 10 godina. Spreman sam da radim i bez plate. Ako bih imao odriješene ruke ja bih bio najsretniji. Ima Savjet PIC-a, tamo odlučujemo o svemu. Plata nije važna, ona je ista, čak sam je i smanjio. Drugi su je odredili. Dodik mi ne isplaćuje plaću", poručio je Inzko.

Inzko je kazao da se Dodik igra vatrom spominjući duge cijevi, rezervni sastav, uniforme, crtanje granica. Kazao je da je nadležnost OHR-a civilna, dok vojne ima EUFOR.

Za kraj, rekao je da međunarodna zajednica radi na tome da omogući tehničke izmjene Izbornog zakona - kako bi se omogućili pošteni izbori, u smislu uvođenja elektronskih olovaka, skenera i drugih izmjena koje ne koštaju puno.


(Patria/Admir Oručević)

DodikInzko
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.