19.5.2019. 15:15
0
Dodik o svom zavjetu: Nema članstva u NATO i tu politiku ćemo iznijeti na nivou BiH
Predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska neće prihvatiti članstvo u NATO u skladu sa Rezolucijom Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti.

On je kazao da je to za njega zavjet.

"Nema članstva u NATO i tu politiku ćemo iznijeti na nivou BiH", rekao je Dodik u obraćanju poslije svečane akademije povodom održavanja Izborne skupštine Ujedinjene Srpske, koja je održana u Banja Luci.

Dodik je napomenuo da je NATO ovdje bombardovao narod, planirao granice između Srba na Drini, ali je dodao da RS ne smije ostati bez prijatelja na globalnom nivou.

Podsjećamo, SNSD traži odustanje od Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) i okretanje prema Individualnom akcionom planu partnerstva (IPAP). To je jedna od opcija o kojoj razgovaraju političke stranke u BiH koje treba da formiraju vlast nakon oktobarskih izbora, potvrdilo je Patriji više sagovornika.

Akcioni plan za članstvo (MAP), na koji se BiH ranije odlukom predsjedništva obavezala, je NATO-ov program savjetovanja, pomoći i praktične podrške prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO savezu, dok je IPAP potpuno drugačijih karakteristika. Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) predstavlja najintenzivniji oblik bilateralne saradnje NATO sa zemljama koje nisu članice ovog saveza, te nemaju ni aspiracije da to postanu. Susjeda Srbija ima poptisan IPAP sa NATO savezom.

BiH također ima potpisan IPAP, ali se sada govori o mogućnosti njegovog prepakivanja i prilagođavanja načinu djelovanja Srbije i NATO-a.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.